Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„КРИСТАЛЕН ГЛОБУС“ ЗА РУМЪНСКИ ФИЛМ С ПОГЛЕД КЪМ ИСТОРИЯТА


08.07.2018  Текст:  Божидар Манов

НОВИНИ

   

Голямата награда „Кристален глобус“ на 53-ия международен кинофестивал в Карлови Вари (27 юни – 7 юли 2018) получи филмът „Не ме е грижа, ако останем в историята като варвари“ на реж. Раду Жуде. Той е петстранна копродукция между Румъния, Чехия, Франция, България и Германия. Ала филмът не само бе с най-дълго заглавие на фестивала, но и най-добрият в основния конкурс от 12 селектирани ленти.

Раду Жуде е направил добросъвестно историческо проучване и води диспут за една мрачна страница от румънската история, когато армията под командването на маршал Йон Антонеску извърша „етническо прочистване“ (холокост) на десетки хиляди евреи в зоната около източния фронт през Втората световна война. Наградата е справедлива и заслужена, но за съжаление нашето творческо участие е съвсем символично, единствено чрез гримьорката Петя Симеонова.
Затова пък много спорна е втората по важност Специална награда за аржентинския филм „Ваканция във Флорианополис“ (Sueño Florianópolis) с режисьор Ана Кац, който бе отличен също за най-добра актриса в лицето на Мерседес Моран и в добавка с приза на международната кинокритика (ФИПРЕССИ). Това е семпъл разказ за едно аржентинско семейство, което прекарва ваканцията си в съседен бразилски курорт. Мнозина виждат в този необясним „дъжд“ от отличия натрапчива политкоректност по отношение на актуалната тема за домашното насилие и статута на жената в семейството. Особено куриозна е наградата на критиката, присъдена от тричленно жури. Защото други 12 критици, акредитирани в Карлови Вари, оцениха филма във фестивалния вестник едва с 2.45 точки (по петобална скала) и така той се оказа на предпоследно място сред 12-те конкурсни заглавия! Фрапиращо разминаване!

Журито недооцени и руския филм „Подхвърлен“ (Подбросы) – трети за режисьора Иван Твердовски, като му присъди само „специално отбелязване“ (нещо като „почетен диплом“). А неговата ярка метафоричност като обобщение на социалните проблеми в страната, потънала в тежка корупция и драмата на индивида в тази среда, останаха някак незабелязани.

Безспорна обаче е наградата за най-добър актьор на Моше Фолкенфлик от израелския филм „Спасение“ (Geula) на реж. Йозеф Мадмони и Боаз Яков. Техният разказ за самотен баща, който се грижи за раково болната си дъщеричка е наистина трогателно искрен и изведен с чист актьорски психологизъм. Това бе оценено и от Екуменическото жури, което присъди на филма своята награда.

Във втората конкурсна категория „На изток от запад“ тази година бяха селектирани 12 заглавия и то само първи или втори филм за младите им режисьори. Тук руско-киргизкият „Планината Сюлейман“ (Suleiman gora) на дебютантката Елизавета Стишова справедливо получи единствената награда.

В документалната категория (също 12 пълнометражни филма) без никаква изненада за най-добър бе обявен „Свидетелите на Путин“ (Свидетели Путина) на реж. Виталий Мански. Той отдавна е критично настроен към политическата пирамида в Москва, филмът му е остро изобличителен и може би поради това, а и заради други конфликтни сблъсъци с властта, режисьорът от известно време живее в Рига, а филмът е копродукция на Латвия, Швейцария и Чехия.

По традиция фестивалът всяка година кани като специални гости изявени творци от световното кино и ги удостоява с Почетен „Кристален глобус“ за цялостен принос.
Тази година елегантната статуетка получиха американците Бари Левинсън (сценарист, режисьор, продуцент) и Тим Робинс (актьор, режисьор, продуцент).
Те, разбира се, представиха свои нови филми
и разговаряха дълго със зрителите и акредитираните журналисти.Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание