Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА ЕРМАНО ОЛМИ


07.05.2018  Текст:  Kastel

In memoriam

   

На 86-годишна възраст си отиде от този свят Ермано Олми. Той e издъхнал през изминалата нощ в болницата на Азиаго - малко градче в региона Венето, Северна Италия. Големият италиански кинорежисьор е удостояван със "Златна палма" от кинофестивала в Кан през 1978-ма за шедьовъра си "Дървото на налъмите" (L'albero degli zoccoli), който е може би най-прекрасната елегична възстановка на селския живот в Ломбардия (родното място на Олми), показвана някога на екрана. Десет години по-късно триумфира със "Златен лъв" и във Венеция с "Легендата за светия пияница" (La leggenda del santo bevitore), а през 2008-ма Венецианският фестивал го отличава повторно със "Златен лъв" за цялостния му принос в киноизкуството. 

В неговия филм "Занаятът на оръжията" (Il mestiere delle armi, 2001), който е копродукция на Италия, Франция, Германия и България, главната роля изпълнява Христо Живков. В интервю за в. "Култура" българският актьор разказва много интересно за своето запознанство с Ермано Олми, за когото преди снимките в България и Италия е знаел само, че е един от най-великите неореалисти: "Той е шегаджия със страхотно чувство за хумор. Докато снимахме в Дъбован, като ритуал всяка вечер ни разказваше някаква случка от живота си. Бяхме няколко души в едно хотелче, останалата група спеше в Плевен. И той разказваше много забавно, като истински голям режисьор. Една вечер жена му донесе шишенце с домашно приготвена мента - подобен еликсир не бях опитвал. Олми си я прави сам в къщата в Северна Италия, където живее от двайсет години и където си монтира филмите. [...] На мен ми каза, че много обича България - напомняла му Италия преди двайсет години. И продължи: "Лошото е, че ние, западноевропейците досега се интересувахме само от икономиката и парите, които могат да се правят във вашата страна, но не и от културата ви. Но сега се стараем да поправим грешката си. Вие ще влезете в Европейския съюз, разбира се, но както виждате, Европа е голям хищник и ако вие сами не си помогнете, не знам как ще се оправите..."
От ранното творчество на Олми се открояват най-вече два филма - "Работата" (Il posto, 1961) и "Годениците" (I fidanzati, 1963) - прекрасни портрети на Италия от 60-те години, заснети в стилистиката на класическия неореализъм.   
Източници: repubblica.itwww.afp.comimdb.com

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации