Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА ЕРМАНО ОЛМИ


07.05.2018  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На 86-годишна възраст си отиде от този свят Ермано Олми. Той e издъхнал през изминалата нощ в болницата на Азиаго - малко градче в региона Венето, Северна Италия. Големият италиански кинорежисьор е удостояван със "Златна палма" от кинофестивала в Кан през 1978-ма за шедьовъра си "Дървото на налъмите" (L'albero degli zoccoli), който е може би най-прекрасната елегична възстановка на селския живот в Ломбардия (родното място на Олми), показвана някога на екрана. Десет години по-късно триумфира със "Златен лъв" и във Венеция с "Легендата за светия пияница" (La leggenda del santo bevitore), а през 2008-ма Венецианският фестивал го отличава повторно със "Златен лъв" за цялостния му принос в киноизкуството. 

В неговия филм "Занаятът на оръжията" (Il mestiere delle armi, 2001), който е копродукция на Италия, Франция, Германия и България, главната роля изпълнява Христо Живков. В интервю за в. "Култура" българският актьор разказва много интересно за своето запознанство с Ермано Олми, за когото преди снимките в България и Италия е знаел само, че е един от най-великите неореалисти: "Той е шегаджия със страхотно чувство за хумор. Докато снимахме в Дъбован, като ритуал всяка вечер ни разказваше някаква случка от живота си. Бяхме няколко души в едно хотелче, останалата група спеше в Плевен. И той разказваше много забавно, като истински голям режисьор. Една вечер жена му донесе шишенце с домашно приготвена мента - подобен еликсир не бях опитвал. Олми си я прави сам в къщата в Северна Италия, където живее от двайсет години и където си монтира филмите. [...] На мен ми каза, че много обича България - напомняла му Италия преди двайсет години. И продължи: "Лошото е, че ние, западноевропейците досега се интересувахме само от икономиката и парите, които могат да се правят във вашата страна, но не и от културата ви. Но сега се стараем да поправим грешката си. Вие ще влезете в Европейския съюз, разбира се, но както виждате, Европа е голям хищник и ако вие сами не си помогнете, не знам как ще се оправите..."
От ранното творчество на Олми се открояват най-вече два филма - "Работата" (Il posto, 1961) и "Годениците" (I fidanzati, 1963) - прекрасни портрети на Италия от 60-те години, заснети в стилистиката на класическия неореализъм.   
Източници: repubblica.itwww.afp.comimdb.com

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание