Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДАНИЪЛ ДЕЙ-ЛУИС НА 61 ГОДИНИ


02.05.2018  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Блестящият и мистериозен британски актьор Даниъл Дей-Луис навърши 61 години на 29 април, а два месеца по-рано не получи напълно заслужения четвърти "Оскар" за брилянтното си изпълнение на главната роля във филма на Пол Томас Андерсън "Невидима нишка". Възможно е това заглавие да остане в историята на киното и с факта, че е последното в невероятната кариера на Даниъл Дей-Луис. Защото, както е известно, самият той неотдавна обяви официално, че ще прекрати да се снима след завършването на този филм.

60-годишният британец, който има ирландско и английско гражданство, е може би най-титулуваният актьор в световното кино. По-титулуван е дори и от Робърт Де Ниро, с когото често е сравняван. Достатъчно е да се каже, че е единственият, който е удостояван три пъти с „Оскар“ за главна роля за ролите си в „Моят ляв крак“ (My Left Foot: The Story of Christy Brown, 1989), „Ще се лее кръв“ (There Will Be Blood, 2007) и „Линкълн“ (Lincoln, 2012). Номиниран е още три пъти в същата категория за своите превъплъщения във „В името на Отца“ (In the Name of the Father, 1993), „Бандите на Ню Йорк“ (Gangs of New York, 2002) и "Невидима нишка" (Phantom Thread, 2017). А фактът, че тези негови постижения са осъществени за по-малко от 30 години, ги прави още по-забележителни.

Не са известни причините за оттеглянето му от филмовия бизнес. Съобщението за пресата, оповестено от неговата представителка Лесли Дарт, гласеше буквално следното: „Даниъл Дей-Луис няма да работи повече като актьор. Той изразява своята огромна благодарност на своите партньорите на зрителите, които са го подкрепяли през цялата му кариера. Това е лично решение, което нито той самият, нито неговите представители ще коментират по какъвто и да било начин“.

Изключителната актьорска репутация Даниъл Дей-Луис се дължи не само на многобройните награди, а преди всичко на неговата невероятна отдаденост при изграждането на всяка от крайно различните една от друга роли. В интервю за Би Би Си през 2013 година, скоро след излизането на филма „Линкълн", той споделя някои неща по тази тема: „Когато говоря за това, ми се струва, че сам си копая гроб. Защото рискувам да изглеждам излишно важен и дори надут, с което да увелича и без това широко разпространената за мен представа като за крайно странен актьор. Но за мен стилът на моята работа е пределно органичен“.

Известно, че Даниъл Дей-Луис винаги се е придържал към метода на Станиславски. Още по времето на пребиваването му в бристолския театър "Олд Вик", където започва актьорската му кариера, за него започват да говорят като за актьор с огромен творчески потенциал. Ето казва в тази връзка пред Би Би Си Гордън Уарнек, негов партньор от филма на режисьора Стивън Фриърс „Моята прекрасна пералня“ (My Beautiful Laundrette, 1985): „Даниъл съвсем не беше странен. И двамата бяхме тогава начинаещи актьори, снимащи се в поредния филм, на който никой не вещаеше успех и слава. Но, навярно, още тогава е започнала да се проявява необикновената му способност да се вживява максимално в образа. Най-важното за него беше да постигне стопроцентова органичност на присъствието си в кадър. Неговите успехи му създадоха репутацията на актьор, притежаващ едва ли не някакво тайнствено умение да се превъплъщава. Но аз мога да свидетелствам, че цялата тайна се заключава в упоритата работа и щателната подготовка за всяка роля“.
Източници: fandor.com
,  theguardian.combbc.comКоментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание