Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ ВЕЛИКИЯТ КИНОРЕЖИСЬОР МИЛОШ ФОРМАН


14.04.2018  Текст:  Красимир Кастелов

Полет над кукувиче гнездо

   

Вчера в САЩ е починал на 86-годишна възраст знаменитият кинорежисьор от чешки произход МИЛОШ ФОРМАН, записал името си в историята на киното с истински шедьоври, като "Любовта на русокосата" (1965), "Балът на пожарникарите" (1967), "Полет над кукувиче гнездо" (1975), "Коса" (1979), "Амадеус" (1984) и др. 

Големият чешки режисьор Ян Хржебейк написа в Twitter, че Форман е бил най-великият режисьор, който някога е имала неговата страна и един от най-великите, които някога е имал светът.

Милош Форман е сред най-значимите имена в световното кино. Роден е на 18 февруари 1932 г. в Часлав, Чехословакия (днес Чехия) в семейството на еврейски професор по педагогика и неговата съпруга-протестантка. Бил още дете, когато родителите му загиват в нацистските концлагери. Отгледан е от техни роднини. 

Завършва Пражката академия за музика и драматично изкуство, след което започва да пише сценарии. Като режисьор дебютира през 1963г. с два среднометражни филма: "Конкурс" и "Ако нямаше музика". Година по-късно спечелва първа награда на кинофестивала в Локарно за дебютния си игрален филм „Черен Петър“. Скоро става световно известен със следващите си два филма – „Любовта на русокосата” (1965) и „Балът на пожарникарите“ (1967). В тях се проявява неговият оригинален поглед към смешните страни на човешките слабости. През този период от своето развитие Форман се изявява като голям майстор на ироничната комедия. Негови основни персонажи са обикновените хора във всекидневната им среда, а любимата му тема е разривът между поколенията. Своите невероятно оригинални кинотворби Форман създава благодарение на краткотрайното либерализиране в политическия живот в Чехословакия през 60-те години. 

Вижте този откъс от епизод на предаването „Другото кино“, посветен на ранните филми на Форман, който бе излъчен в края на 2008 г. по VTV във връзка със Седмицата на Чехословашката нова вълна в кино „Одеон“:

През лятото на 1968-а Милош Форман е в Париж, подготвяйки се за нов филм, когато научава за нахлуването на съветските танкове в Прага. Решава да остане във Франция, а година по-късно заминава за Ню Йорк заедно с приятеля си Иван Пасер – също известен режисьор.

В Америка не среща разбиране от Paramount, но затова пък получава подкрепа от Universal, за която заснема първия си американски филм „Излитане” (Taking off, 1971). В него отново подхваща любимата си тема за неразбирателството между поколенията.

1975-а е годината на неговия най-голям международен триумф като режисьор, защото екранизацията му по романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо” е оценена много високо не само от специалистите, но и от публиката. Филмът е отличен с награда „Оскар“ и в 5-те основни категории – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добър актьор и най-добра актриса. 

Форман се утвърждава като един от водещите американски режисьори със следващите си прекрасни филми – „Коса” (1979) и „Рагтайм” (1981), а през 1985 г. постига отново феноменален успех и с филма „Амадеус“, който е отличен с общо 8 награди „Оскар”, включително и за най-добра режисура.

Милош Форман става американски гражданин още през 1975-а и през същата година е назначен за пълноправен професор и един от директорите на кинофакултета на Колумбийския университет.
Женил се е три пъти и има четири сина. Първите двама – близнаците Матей и Петер, които са родени в бившата Чехословакия, са актьори и театрални режисьори.

 

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)