Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

MASTER OF ART - ФЕСТИВАЛЪТ, КОЙТО ВДЪХНОВЯВА


03.04.2018  Текст:  Kastel

Аньес Варда

   

Третото издание на фестивала за документални филми, посветени на изкуствата (Master of Art Film Festival), ще се проведе от 12 до 30 април в София, Пловдив и Варна.
В столицата ще има прожекции в следните кина: Люмиер Лидл, Дом на киното, Одеон, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema и Френски институт.

Целта на фестивала е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години. Тазгодишното издание има две нови категории, посветени на изкуството за деца и на кулинарията.

Master of Art Film Festival се провежда за трета поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Негов създател е Найо Тицин - журналист, режисьор и продуцент.
На пресконференцията, проведена на 3 април в кино "Люмиер Лидл", той разясни какво е особеното на този фестивал, в сравнение с повечето други кинофестивали, които се стремят да развличат публиката, запознавайки я с най-новото в седмото изкуство.
Master of Art Film Festival има за цел да вдъхновява, срещайки публиката с всички изкуства. 

В рамките на програмата ще бъдат показани 77 филма от цял свят (десет от които български), посветени на големи имена в световното изкуство и култура, като Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик, Антонио Сеги и др.

Откриването е на 12 април от 20 часа в кино "Люмиер Лидл" с прожекция на филма "Да танцуваш Бетховен" (Dancing Beethoven, 2016).

Сред фестивалните заглавия се открояват два филма, които имат номинации за "Оскар" за най-добър документален филм, съответно на 2016-та и на 2017-та година: „Лица, места” (Visages villages, 2017) на режисьорите JR и Аньес Варда, който е носител и на наградата "Златно око" (Golden Eye) за най-добър документален филм от фестивала в Кан през 2017 г. и „Животът като анимация” (Life, Animated, 2016) на режисьора Роджър Рос Уилямс, както и други заглавия, селектирани от най-престижните кино фестивали като Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.
В програмата са включени прекрасни биографични филми, като "Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик" (Antoine de Saint-Exupery, le derniere romantique, 2017),  "Мария и Калас" (Maria by Callas),  "Името ми е никой" (My Name Is Nobody, 2017),   "Чаплин на остров Бали" (Chaplin in Bali, 2017), "Кокошка: живот и творчество" (Kokoschka, Oeuvre-Vie, 2017), "Карлос Саура: фотограф. Създаването на една книга" (Carlos Saura: Photographer Journey of a Book, 2017), "Микеланджело: любов и смърт" (Michelangelo: Amore e Morte, 2017), "Тайният живот на Порт Лигат. Къщата на Салвадор Дали" (The Secret Life of Portlligat. Salvador Dalí's House) и др. 

Всички филми, които ще бъдат прожектирани, са премиерни за България. Подробна информация за всеки от тях може да намерите в официалния фестивален сайт.

Събитието е организирано от НДК, продуцентска компания „Спотлайт”, фондация „Master of Art”, Програма Култура на Столична община, Фондация „Америка за България” и се провежда с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ).
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)