Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

MASTER OF ART - ФЕСТИВАЛЪТ, КОЙТО ВДЪХНОВЯВА


03.04.2018  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Третото издание на фестивала за документални филми, посветени на изкуствата (Master of Art Film Festival), ще се проведе от 12 до 30 април в София, Пловдив и Варна.
В столицата ще има прожекции в следните кина: Люмиер Лидл, Дом на киното, Одеон, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema и Френски институт.

Целта на фестивала е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години. Тазгодишното издание има две нови категории, посветени на изкуството за деца и на кулинарията.

Master of Art Film Festival се провежда за трета поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Негов създател е Найо Тицин - журналист, режисьор и продуцент.
На пресконференцията, проведена на 3 април в кино "Люмиер Лидл", той разясни какво е особеното на този фестивал, в сравнение с повечето други кинофестивали, които се стремят да развличат публиката, запознавайки я с най-новото в седмото изкуство.
Master of Art Film Festival има за цел да вдъхновява, срещайки публиката с всички изкуства. 

В рамките на програмата ще бъдат показани 77 филма от цял свят (десет от които български), посветени на големи имена в световното изкуство и култура, като Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик, Антонио Сеги и др.

Откриването е на 12 април от 20 часа в кино "Люмиер Лидл" с прожекция на филма "Да танцуваш Бетховен" (Dancing Beethoven, 2016).

Сред фестивалните заглавия се открояват два филма, които имат номинации за "Оскар" за най-добър документален филм, съответно на 2016-та и на 2017-та година: „Лица, места” (Visages villages, 2017) на режисьорите JR и Аньес Варда, който е носител и на наградата "Златно око" (Golden Eye) за най-добър документален филм от фестивала в Кан през 2017 г. и „Животът като анимация” (Life, Animated, 2016) на режисьора Роджър Рос Уилямс, както и други заглавия, селектирани от най-престижните кино фестивали като Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.
В програмата са включени прекрасни биографични филми, като "Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик" (Antoine de Saint-Exupery, le derniere romantique, 2017),  "Мария и Калас" (Maria by Callas),  "Името ми е никой" (My Name Is Nobody, 2017),   "Чаплин на остров Бали" (Chaplin in Bali, 2017), "Кокошка: живот и творчество" (Kokoschka, Oeuvre-Vie, 2017), "Карлос Саура: фотограф. Създаването на една книга" (Carlos Saura: Photographer Journey of a Book, 2017), "Микеланджело: любов и смърт" (Michelangelo: Amore e Morte, 2017), "Тайният живот на Порт Лигат. Къщата на Салвадор Дали" (The Secret Life of Portlligat. Salvador Dalí's House) и др. 

Всички филми, които ще бъдат прожектирани, са премиерни за България. Подробна информация за всеки от тях може да намерите в официалния фестивален сайт.

Събитието е организирано от НДК, продуцентска компания „Спотлайт”, фондация „Master of Art”, Програма Култура на Столична община, Фондация „Америка за България” и се провежда с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ).
 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание