Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЕСЕТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В ПРАГА


13.03.2018  Текст:  Ангел МАРИНОВ

фестивали

   

От 15 до 22 март Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт организират 10-ия Фестивал на българското кино в Прага. Съорганизатори на фестивала са Националният филмов център и пражките кина „Луцерна” и „Пилоту”, с подкрепата на туристическа агенция „Александрия” и в партньорство с филмовия разпространител Film Europe. Фестивалът е под патронажа на министeрствата на културата на Република Чехия и на Република България.

Юбилейното издание на фестивала ще представи десет от най-награждаваните, стойностни и харесвани игрални филми от съвременната българска кинематография.
Програмата предвижда и срещи на публиката с талантливите и именити режисьори Николай Волев, Илиян Джевелеков и Виктор Божинов, сценариста Матей Константинов, продуцента Георги Димитров, както и с любимеца на публиката – актьора Филип Аврамов.
Наред с английските титри Българският културен институт осигури превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.

ПРОГРАМА

15 март, 18:30 ч., кино „Луцерна”: официално откриване с „ВЕЗДЕСЪЩИЯТ”, носител на пет награди „Златна роза” 2017. Гости: Илиян Джевелеков, Матей Константинов, Георги Димитров
16 март, 18:00 ч., кино „Луцерна”: зрителите ще се срещнат с режисьора Николай Волев, който ще представи своя нов филм „ИЗВЪН ПЪТЯ”. Гост: Николай Волев
16 март, 20:45 ч., кино „Луцерна”: прожекция на филма „СЪБИРАЧ НА ТРУПОВЕ” на режисьора Димитър Димитров.
17 март, 17:30 ч., кино „Луцерна”: представяне на филмовия хит „ВЪЗВИШЕНИЕ” – екранизация по едноименния бестселър на Милен Русков. Гости: Виктор Божинов, Филип Аврамов
17 март, 20:45 ч., кино „Луцерна”: филмът „МАЙМУНА” на режисьора Димитър Коцев-Шошо.
18 март, 18:30 ч., кино „Луцерна” (малък салон): фестивалната публика ще се наслади на вълшебната история „ЛИЛИ РИБКАТА”, режисирана от Ясен Григоров.Ангел МАРИНОВ

От 19 март Фестивалът на българското кино ще продължи в салоните на кино „Пилоту”, където зрителите отново ще имат възможност да гледат четири от филмите, прожектирани в предишни издания на фестивала.
19 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: „Живи легенди” – жизнеутвърждаваща комедия на режисьора Ники Илиев.
20 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: „Урок” – най-награждаваният български игрален филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
21 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: зрителите отново ще се заредят с добро настроение с българската комедия „Летовници” (реж. Ивайло Пенчев).
22 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: „Слава” – покъртителната история на железничаря Цанко, разказана ни чрез езика на киното от Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Част от фестивалната програма ще бъде и изложбата „Автори и плакати. 100 години българско кино”, която се организира в партньорство с Националния филмов център и „Студио Плакат 1”.
В пражката галерия „Шестка” от 9 до 30 март посетителите ще могат да видят колекция от над 60 авторски постера, илюстриращи емблематични за българското кино заглавия – от неговото зараждане до днес, сред които „Хитър Петър и Настрадин Ходжа отраци”, „Любимец 13”, „Двойникът”, „Всичко е любов” и др. Колекцията представлява безценна хроника на развитието на родната ни кинематография и същевременно акцентира върху тенденциите на българския графичен и рекламен дизайн.

Ангел МАРИНОВ

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)