Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЕСЕТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В ПРАГА


13.03.2018  Текст:  Ангел МАРИНОВ

НОВИНИ

   

От 15 до 22 март Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт организират 10-ия Фестивал на българското кино в Прага. Съорганизатори на фестивала са Националният филмов център и пражките кина „Луцерна” и „Пилоту”, с подкрепата на туристическа агенция „Александрия” и в партньорство с филмовия разпространител Film Europe. Фестивалът е под патронажа на министeрствата на културата на Република Чехия и на Република България.

Юбилейното издание на фестивала ще представи десет от най-награждаваните, стойностни и харесвани игрални филми от съвременната българска кинематография.
Програмата предвижда и срещи на публиката с талантливите и именити режисьори Николай Волев, Илиян Джевелеков и Виктор Божинов, сценариста Матей Константинов, продуцента Георги Димитров, както и с любимеца на публиката – актьора Филип Аврамов.
Наред с английските титри Българският културен институт осигури превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.

ПРОГРАМА

15 март, 18:30 ч., кино „Луцерна”: официално откриване с „ВЕЗДЕСЪЩИЯТ”, носител на пет награди „Златна роза” 2017. Гости: Илиян Джевелеков, Матей Константинов, Георги Димитров
16 март, 18:00 ч., кино „Луцерна”: зрителите ще се срещнат с режисьора Николай Волев, който ще представи своя нов филм „ИЗВЪН ПЪТЯ”. Гост: Николай Волев
16 март, 20:45 ч., кино „Луцерна”: прожекция на филма „СЪБИРАЧ НА ТРУПОВЕ” на режисьора Димитър Димитров.
17 март, 17:30 ч., кино „Луцерна”: представяне на филмовия хит „ВЪЗВИШЕНИЕ” – екранизация по едноименния бестселър на Милен Русков. Гости: Виктор Божинов, Филип Аврамов
17 март, 20:45 ч., кино „Луцерна”: филмът „МАЙМУНА” на режисьора Димитър Коцев-Шошо.
18 март, 18:30 ч., кино „Луцерна” (малък салон): фестивалната публика ще се наслади на вълшебната история „ЛИЛИ РИБКАТА”, режисирана от Ясен Григоров.Ангел МАРИНОВ

От 19 март Фестивалът на българското кино ще продължи в салоните на кино „Пилоту”, където зрителите отново ще имат възможност да гледат четири от филмите, прожектирани в предишни издания на фестивала.
19 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: „Живи легенди” – жизнеутвърждаваща комедия на режисьора Ники Илиев.
20 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: „Урок” – най-награждаваният български игрален филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
21 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: зрителите отново ще се заредят с добро настроение с българската комедия „Летовници” (реж. Ивайло Пенчев).
22 март, 18:30 часа, кино „Пилоту”: „Слава” – покъртителната история на железничаря Цанко, разказана ни чрез езика на киното от Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Част от фестивалната програма ще бъде и изложбата „Автори и плакати. 100 години българско кино”, която се организира в партньорство с Националния филмов център и „Студио Плакат 1”.
В пражката галерия „Шестка” от 9 до 30 март посетителите ще могат да видят колекция от над 60 авторски постера, илюстриращи емблематични за българското кино заглавия – от неговото зараждане до днес, сред които „Хитър Петър и Настрадин Ходжа отраци”, „Любимец 13”, „Двойникът”, „Всичко е любов” и др. Колекцията представлява безценна хроника на развитието на родната ни кинематография и същевременно акцентира върху тенденциите на българския графичен и рекламен дизайн.

Ангел МАРИНОВ

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание