Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РУМЪНСКА ДЕБЮТАНТКА СЪС "ЗЛАТНА МЕЧКА" ОТ 68-ия БЕРЛИНСКИ КИНОФЕСТИВАЛ


25.02.2018  Текст:  Kastel

Уес Андерсън

   

Дебютният филм "Не ме докосвай" (Touch Me Not) на Адина Пинтилие, която е негов продуцент, режисьор и сценарист, бе удостоен вчера с голямата награда "Златна мечка" на 68-ия кинофестивал в Берлин, съобщиха световните агенции.

Това е вторият румънски триумф след победата на Калин Петер Нетцер през 2013-та година с филма му „Позиция на дете” (Pozitia copilului). Любопитно е също, че за втора поредна година наградата „Златна мечка” печели филм, чийто сценарист и режисьор е жена от източно-европейска държава. Миналата година големият победител бе унгарката Илдико Енеди с филма „За тялото и душата”.

Изборът на журито, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер, бе изненадващ за повечето критици и журналисти, възприемащи творбата на румънката като изключително смел експеримент. Самата Пинтилие заяви, че не е очаквала да спечели престижното отличие. Нейният филм е международна копродукция с румънско, германско, чешко, френско и българско участие (компанията "Агитпроп"), включително на нашите актьори Ирмена Чичикова (в една от главните роли) и Георги Налджиев.

Адина Пинтилие, която няма роднинска връзка с прочутия в миналото румънски режисьор Лучан Пинтилие, заяви на пресконференция, след спечелването на наградата, че с творбата си приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. "Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си", каза румънската режисьорка, която получи и наградата за най-добър пълнометражен дебют.

Журито на Берлинале отличи със "Сребърна мечка" за режисура Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешки остров" (Isle of Dogs). В него се разказва за японски град, в който избухва епидемия от кучешки грип и властите издават заповед всички кучета да бъдат изхвърлени на сметище, намиращо се на изолиран остров. Актьорът Бил Мъри, който озвучава едно от кучетата, взе наградата на галацеремонията от името на Андерсън. "Никога не съм си помислял, че ще ми се случи да отида да работя като куче и ще се прибера у дома с мечка", пошегува се той, докато държеше статуетката.

Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон ( Anthony Bajon) за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния навик с помощта на религията във филма "Молитвата" (La prière) на френския режисьор Седрик Кан. "Много се молих да получа мечка", каза Бажон на пресконференция след церемонията по награждаването. "Много е важно да покажем на наркозависимите, че има път за избавяне от тяхното пристрастяване - в този филм манастирът и религията помагат на този човек".

С отличието за най-добра женска роля бе удостоена 68-годишната Анна Брун (Ana Brun) за нейното изпълнение в "Наследничките" (Las herederas) на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за "Музей" (Museo), в който се разказва за ученици, откраднали през 1985 г. артефакти от Националният музей по антропология в Мексико.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма "Лице" (Twarz), разказващ за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново лице, но когато се завръща в родния си град от болницата, близките му се отдръпват от него.

Наградата за изключителен артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на руския филм "Довлатов" на режисьора Алексей Герман - мл.
Победителите бяха определени от шестчленно жури, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер. На фестивала, проведен от 15 до 25 февруари, бяха представени близо 400 филма.

"Ага" (Ága) на Милко Лазаров бе първият от 29 години български пълнометражен игрален филм, включен в официалната програма на Берлинале, но представен извън конкурса.

Източници: bta.bgcineuropa.orgberlinale.de

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)