Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПЪРВИТЕ 10 ФИЛМА В ОФИЦИАЛНАТА СЕЛЕКЦИЯ НА БЕРЛИНАЛЕ'2018


20.12.2017  Текст:  Божидар Манов

СТАТИИ

   

Селекционерите на 68-то Берлинале не бездействат и още преди Рождество Христово вече обявиха първите 10 филма, одобрени за основната програма през февруари 2018 година. След вече определения филм за откриването - „Островът на кучетата“ (Isle of Dogs) на фестивалния любимец Уес Андерсон, сега към официалната програма, но извън конкурса, се включва каталунската режисьорка Исабел Койшет с „Книжарницата“ (The Bookshop) – драма с феминистки сюжет от Англия в края на 50-те години на миналия век. Тук ще се представи и немският режисьор, роден в Италия, Ларс Крауме с „Тихата революция“ (Das schweigende Klassenzimmer). Той отново е в любимата си политическа тема след „Държавата срещу Фриц Бауер“ (2015). Те ще формират малката, но елитна подборка Berlinale Special.

За главния конкурс вече са потвърдени 7 заглавия, всички със световна премиера в Берлин. Сред тях е новият американски филм „Don't Worry, He Won't Get Far on Foot“ на режисьора Гюс ван Сант с участието на Хоакин Финикс, Руни Мара и Удо Киер. Това е силна психологическа драма за съдбата на 21-годишен младеж, парализиран след автомобилна катастрофа. След две години в конкурса отново ще има руски филм – „Довлатов“ на Алексей Герман мл. с участието на новата руска звезда Данила Козловски. С предишния си филм „Под електрическите облаци“ (2015) режисьорът спечели „Сребърна мечка“ в Берлин. Френският режисьор Беноа Жако ще се бори за „Златна мечка“ с „Ева“ (Eva) – естетски трилър за мистериозна жена, която търси убежище в нощна снежна буря. В конкуренцията за най-добра актриса ще участва изпълнителката на главната роля, голямата актриса Изабел Юпер в партньорство с опитния Гаспар Улие. От Италия ще дойде за световна премиера „Моя дъщеря“ (Figlia mia) – втори пълнометражен филм на Лаура Биспури, а от Полша – „Лице“ (Twarz) на Малгожата Шумовска, която вече има „Сребърна мечка“ като най-добър режисьор за предишния си филм „Тяло“ (2015).

Домакините от Германия вече са се подсигурили с два филма в основния конкурс: „In den Gängen“ на режисьора Томас Щубер и „Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot“ на Филип Грьонинг. В първия главната роля изпълнява Сандра Хюлер, която бе отличена миналата година с Европейска филмова награда за най-добра актриса за изключителното си изпълнение в "Тони Ердман" на Марен Аде. 
Веднага след празниците, в началото на 2018-та ще бъде обявен следващ пакет със селектирани филми, като не е изключено организаторите да изчакат някои режисьори на обещаващи филми дори да края на месец януари. Това е обичайна практика, за да се гарантира високо равнище на програмата и е в интерес на фестивалния рейтинг.Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)