Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТКРИВА СЕ ШЕСТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЕТНОГРАФСКИЯ ФИЛМ


14.11.2017  Текст:  Kastel

документално кино

   

От днес до 18 ноември в конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”  ще се проведе Шестото издание на Международния фестивал на етнографския филм.

Тази година фестивалът предлага 18 заглавия от етнографския киножанр и поредица лекции, които ще въведат зрителите в интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, спиритуалност, древни ритуали, живот след смъртта. (Вижте програмата!) Сред гостите на фестивала са: Владимир Боцев, доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония; Слободан Наумович, доцент по етнология и антропология от Белградския университет; Горан Благоев, доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ; Давор Борич, режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия и др.

Фестивалът на етнографския филм за пореден път ще ни докаже, че има много неща, които все още не сме научили за заобикалящия ни свят. Започвайки от нашата страна, ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се празнува Курбан-байрям или “Празникът на жертвата”, за който ще ни разкажат жителите на едно българо-мохамеданско село. Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да опознаем и маскираните в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година.

Ако някога сте се питали “Дали съществуват духове?”, Фестивалът на етнографския филм ще ни даде истински интересна алтернатива, отговаряща на този въпрос. Ще разберем повече за афро-бразилската религия кандомбле, за церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд и за начина, по който в някои региони на Камерун “празнуват” погребенията.
Тазгодишното издание на международния фестивал на етнографския филм ни отвежда и до бреговете на Амазонка, за да опознаем духовната вселена на народа шипибо; до Куба, за да научим повече за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая. Също така ни разкрива вярванията на каталунските граждани, чиито разкази ни представят подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса.
Програмата стартира с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“.

Верен на своята традиция, фестивалът си поставя некомерсиална, популяризаторска и образователна цел. Осигурява свободен достъп до стойностни образци на културата, затова и всички мероприятия от програмата се провеждат безплатно.

Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 се организира от Сдружение за културни инициативи с помощта на Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ и финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г., Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“. Медиен партньор е сп. "Осем". Събитието се реализира в партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл", издателство Ерове, студио за анимация и визуална комуникация Phazza, Контур Креатив, Академично етноложко сдружение.
Пълната програма може да намерите тук.
 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)