Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БЪЛГАРСКОТО КИНО НА 28-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


27.02.2024  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   

 По традиция българското кино е силно представено в програмата
на международния
София Филм Фест. 28-ото издание няма да е изключение
и фестивалът ще покаже 43 български пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и късометражни филми.

9 филма, създадени между март 2023 и март 2024, участват в програмата
Ново българско
игрално кино
.

Клопка“ на реж. Надежда Косева  (европейска премиера) и „Защото обичам лошото време“, на реж. Яна Лекарска (световна премиера) са в Международния конкурс, „Уроците на Блага“ на реж.  Стефан Командарев – в Балканския конкурс,  а „Диада“ на реж. Яна Титова – в Конкурса Тийн. След участието си на „Златна роза“, софийска премиера ще има филмът на режисьора Петър Русев „Апостол – един нежен рицар в Бруталия“.

12 пълнометражни документални филма са в програмата „Български документални премиери“. Всички филми са премиерни за София. „Последният гларус“, реж. Тонислав Христов и „Балканска черна кутия“, реж. Цветан Драгнев са и в Международния документален конкурс, а „Пулсиращи тепета“ с режисьори Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров е за емблематичния музикален радиоводещ Тома Спространов и „Монолит бенд“ на Димитър Илчев за обичаната българска рок група ще имат световни премиери.

Тази година е рекордна с най-много международни копродукции с българско участие. „Предупреждението“, реж. Ади Войку (Румъния-България) и „Хория“, реж. Анна-Мария Команеску (Румъния-България-Сърбия) са в Международния конкурс, „Живот“, реж. Зеки Демиркубуз (Турция-България), „Работническата класа отива в Ада“, реж. Младен Джорджевич (Сърбия-Гърция-България-Черна гора) и „Медиум“, реж. Кристина Йоакемиди (Гърция-България) са в Балканския конкурс, където „Аркадия“, реж.  Йоргос Зоис (Гърция-България), е извън конкурса. В рубриката „Калейдоскоп“ е копродукцията на Грузия и България „Гражданинът светец“ реж. Тинатин Кайришвили, в която се откроява експресивното черно-бяло изображение на оператора Крум Родригес.

Общо 14 български късометражни филма ще бъдат представени на фестивала. 12 от тях ще са в Конкурса за български късометражен филм.

В чест на носителите на Наградата на София на Столичната община, юбилярите Цветана Манева и Георги Тодоров-Жози, ще бъде прожектирана непреходната българска класика „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров.

В памет на отишлите си без време знакови режисьори – Иван Черкелов и Людмил Тодоров – ще бъдат показани два техни филма („Парчета любов“ и „Миграцията на паламуда“).
Източник: press@siff.bg
 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)