Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МАРГАРЕТЕ ФОН ТРОТА – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


16.01.2024  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   

ПЪРВАТА ЖЕНА–КИНОРЕЖИСЬОР, УДОСТОЕНА СЪС "ЗЛАТЕН ЛЪВ" ВЪВ ВЕНЕЦИЯ, ЩЕ ПРЕДСТАВИ ПРЕД РОДНАТА ПУБЛИКА НАЙ-НОВИЯ СИ ФИЛМ
"ИНГЕБОРГ БАХМАН – ПЪТУВАНЕ В ПУСТИНЯТА".

МАРГАРЕТЕ ФОН ТРОТА навремето бе ключова фигура на движението „Ново немско кино“, възникнало под влияние на френската “Нова вълна” и протестното движение от 1968-а.
Родена е през 1942 г. в Берлин. Израства с майка си в Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като театрална актриса и се снима във филми Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата наВнезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). През 1972 г. получава наградата на германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф „Strohfeuer“ (Свободна жена). Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

През 1981 година получава „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция за филма си „Оловно време“, превръщайки се в първата жена-режисьор, удостоена с престижната награда. „Чиста лудост” с участието на Хана Шигула и Ангела Уинклер в главните роли, е част от конкурсната програма на Берлинале през 1983 г., а през 1986 г. участва в главтия конкурс на фестивала в Кан с филма си „Роза Люксембург“, който е посветен на прочутата комунистка, убита при потушаването на спартакисткото въстание в Германия през 1919 г.

Маргарете фон Трота представя още два филма в Кан – „Страх и любов“ и „В търсене на Ингмар Бергман“ – съответно през 1988-а и 2018-а година. „Розенщрасе“, който e прожектиран и на 8-ия София Филм Фест, е отличен с "Давид на Донатело" за най-добър европейски филм на 2003 г. заедно с "Догвил" на Ларс фон Триер. „Хана Аренд“ (2012) ѝ носи две германски филмови отличия, както и номинация за Европейските филмови награди на актрисата в главната роля Барбара Зукова.
Източник: пресофис на 28-ия София Филм Фест (press@siff.bg)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)