Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОБЕДИТЕЛЯТ ОТ ВЕНЕЦИАНСКИЯ КИНОФЕСТИВАЛ ОТКРИВА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА "СИНЕЛИБРИ"


06.10.2023  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Международният кино-литературен фестивал "СИНЕЛИБРИ" стартира с прожекция на филма "КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ", спечелил "Златен лъв" преди месец във Венеция. Творбата на прочутия гръцки режисьор Йоргос Лантимос („Омарът“, „Фаворитката“ и др.) е сред най-ярките събития на годината, на която предричат водещо място и в надпреварата за оскарите.

Това е копродукция на САЩ, Ирландия и Великобритания, която е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. Сценарият на Тони Макнамара е екранна адаптация на едноименния роман от 1992 г. на Алистър Грей – автор на произведения в жанра научна фантастика, преплитащи реалистичен и сюрреалистичен сюжет и възприемани като забележителна сплав от фантазия, сатира, ерудиция и социален коментар. Главната роля изпълнява носителката на "Оскар" Ема Стоун, а сред нейните партньори се открояват имената на Уилям Дефо, Марк Ръфало и др.

Тематичен фокус на "Синелибри" тази година е промяната във всичките ѝ измерения, което обяснява фестивалното мото "МЕТАМОРФОЗИ", както и акцента върху 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-влиятелните фигури в литературата на XX век.

Цялостната концепция, визията и програмата на фестивала са вдъхновени от идеята за несекващите трансформации в природата и обществото. Селектираните литературни киноадаптации идват у нас веднага след триумфалната им поява на най-престижните световни кинофоруми: Кан, Венеция, Берлин, Сан Себастиан, Карлови Вари и др.

Деветото издание на "Синелибри" се провежда от 6 до 29 октомври в София, както и в още шест града в следните интервали: Пловдив (14-29 октомври), Варна (13-29 октомври), Бургас (14-26 октомври), Велико Търново (20-29 октомври), Габрово (19-22 октомври). В Стара Загора по традиция избрани филми от програмата на фестивала ще бъдат показани в Регионална библиотека „Захарий Княжевски“ на 14 и 21 октомври.

Повече за филмовата програма и специалните фестивални събития може да научите от сайта на фестивала.
 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)