Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

IN MEMORIAM – ВАХТАНГ КИКАБИДЗЕ


16.01.2023  

НОВИНИ

   

Една след друга през последните години си отиват легендите на киното, оставили дълбока диря през десетилетията, когато всички вярвахме, че киното е изкуство. След Георгий Данелия, дойде редът и на един от любимите на моето поколение грузински актьори, превърнал се в култова фигура по времето на т.нар. социализъм в бившия Съветски съюз и продължил да работи предимно в родната си Грузия след неговото разпадане.

На 84 години почина ВАХТАНГ КИКАБИДЗЕ – прочутият грузински актьор и певец, популярен още от времето на съветското кино. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на грузинската телевизия. Буба Кикабидзе, както бе наричан от най-близките си приятели и милионите фенове, участва в повече от 20 филма. Незабравимо обаче остава неговото екранно превъплъщение в "Не тъгувай!" (Не горюй!,1968) под режисурата на великия му сънародник Георгий Данелия. Той е разказвал неведнъж как прочутият поет Евгений Евтушенко го посъветвал, след като гледал "Не тъгувай!", че му е време да се заеме със сериозно кино. "Но съдбата се разпореди така, че не успях да заснема нито един сериозен филм", – уточнява не без ирония режисьорът. 

Във филмите му, но най-вече в "Не тъгувай!", се съчетават уникално веселието и мъката, трагизмът и смехът, поради което те не само разсмиват или натъжават, не просто увличат със своето остроумие и с прекрасната игра на актьорите, но и провокират към дълбок размисъл над смисъла на битието.

Много съществен техен елемент е кавказкият колорит с характерните за този регион герои в изпълнението най-вече на великолепния Кикабидзе (“Не тъгувай!”,"Мимино", "Фортуна").  Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)