Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"2001: КОСМИЧЕСКА ОДИСЕЯ" ВОДИ В КЛАСАЦИЯТА НА НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ФИЛМИ, СПОРЕД РЕЖИСЬОРИТЕ


02.12.2022  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На всеки десет години след 1992 г. списанието "Sight and Sound" допълва своята прочута анкета на критиците, като официално оповестява и списък на 100-те най-велики филми на всички времена, според мненията на водещите световни кинорежисьори.

Независимо от факта, че още от самото му възникване (през 1952 г.) допитването на "Sight and Sound" винаги е било глобално, то разширява непрестанно своя обхват с всяко следващо десетилетие. Така например, през 1992 г. за т.нар. режисьорска класация на най-добрите филми са гласували 101 кинорежисьори; а за съставянето на предходната класация през 2012 година са допринесли 358 режисьори.

Тази година, за четвъртото издание на анкетата, са получени попълнени бюлетини от 480 режисьори на експериментални, артхаус, мейнстрийм и жанрови филми от цял свят.

Ето кои са 10-те най-велики филма на всички времена, предложени от много от днешните най-прочути живи режисьори по света:

Тази класация има съществени различия от списъка на кинокритиците. Така например, номер 1 в топ 10 на режисьорите не е филмът на Шантал Акерман "Жана Дилман...", а "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик. Освен това, на трето място е класиран "Кръстникът" на Френсис Форд Копола, който отсъства от челната десятка на критиците. Има и други разлики, които всеки би могъл сам да открие, сравнявайки двете класации.

Източници: Sight and Sound , IMDB

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)