Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КИНОМАНИЯ'2022 – ПРОГРАМА, АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ


17.11.2022  Текст:  Красимир Кастелов

Баншите от Инишерин

   

Поредното (36-то) издание на Киномания се открива тази вечер (17 ноември) с прожекция в зала 1 на НДК на „МАЙКА” (реж. Зорница София), спечелил Голямата награда „Златна роза” за пълнометражна продукция на 40-ия фестивал на българския игрален филм, проведен през септември т.г. във Варна.

В продължение на 18 дни ще бъдат представени 34 игрални и документални филма, като 22 от тях ще се прожектират за първи път у нас.

Голямото събитие на тазгодишната Киномания е гостуването у нас на прочутия италиански актьор и режисьор МИКЕЛЕ ПЛАЧИДО, който ще представи лично новия си филм „СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО” в зала 1 на НДК на 19 ноември (събота) от 19 часа.

Стана вече традиция рубриката „КЛАСИЧЕСКИ УДОВОЛСТВИЯ” да е сред най-представителните на Киномания. Една трета от заглавията в нейната програма са създадени във времена, твърде отдалечени от нашето.

Но пък как да не почетеш знакови имена като Жан-Люк Годар („Особняците” и „Страст”) и Жан-Луи Трентинян („Моята нощ при Мод” и „Веднъж да дойде неделя”), напуснали този свят през отиващата си година. Не трябва да бъдат забравени и легенди на киното като Луис Бунюел („Дискретният чар на буржоазията”), Пиер-Паоло Пазолини („Теорема”), Еторе Скола („Семейството”), Джон Хюстън („Нощта на игуаната”), Ерик Ромер („Моята нощ при Мод”), Джон Касаветис („Едно дете чака”)...

Рубриката „ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ“, която е очаквана от най-много зрители, предлага 12 филма, седем от които са били селектирани на големи  кинофестивали тази година.

От тях с най-значими отличия са: „ИДИОТСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК” („Златна палма” от Кан”), „МОМЧЕТО ОТ РАЯ” (награда за сценарий от Кан), „БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН” (награди за сценарий и за най-добър актьор от Венеция) и „СЕМЕЙСТВО ФЕЙБЪЛМАН” (награда на публиката от Торонто).

Лично за мен винаги са представлявали огромен интерес МУЗИКАЛНИТЕ ФИЛМИ на Киномания. Този път ще видим три документални заглавия: „Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен” (отдаване на почит на култовия музикант и поет Ленърд Коен, видян през призмата на прочутата му песен, превърнала се в химн – „Алилуя”.), „Сезария Евора” (портрет на легендарната певица от Кабо Верде – Сезария Евора) и „Moonage Daydream” (портрет на Дейвид Боуи от режисьора Брет Морген, прочул се с филма си за Кърт Кобейн).

Традиционен акцент в програмата е поредният „ФЕСТИВАЛ НА ФРЕНСКИЯ ФИЛМ“, включващ 7 премиерни заглавия, сред които се открояват актуални продукции с участието на популярни звезди като Марион Котийар, Мелвил Пупо, Леа Сейду, Жерар Депардийо, Пиер Ришар, Луи Гарел, Шарлот Гензбур и др.

Източници: kinomania.bg , ndk.bg

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)