Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СИЛНА КОНКУРСНА ПРОГРАМА НА 75-ия ФЕСТИВАЛ В КАН


16.05.2022  Текст:  Красимир Кастелов

ФЕСТИВАЛИ

   

От 17 до 28 май в Кан се провежда 75-ото издание на прочутия международен кинофестивал, който ежегодно подсказва кои ще са новите тенденции в развитието на световното киноизкуство. Организаторите и този път добавиха в последния момент поредица от нови заглавия към своята официална селекция, включително и три филма за главната конкурсна програма, в резултат на което претендентите за "Златна палма" станаха 21 (В предишен текст представихме част от конкурсните заглавия).

Авторитетното международно жури, оглавявано от френския актьор Винсент Линдон, е в следния съставРебека Хол (актриса и режисьор от Великобритания), Дипика Падуконе (актриса от Индия), Нуми Рапас (актриса от Швеция), Жасмин Тринка (актриса от Италия), Асгар Фархади (ирански режисьор), Ладж Ли (френски режисьор), Джеф Никълс (американски режисьор), Йоаким Триер (норвежки режисьор). Неговата задача няма да бъде лесна, защото съревнованието явно ще бъде много оспорвано, ако се съди по имената на претендентите за престижната награда.

Над половината от тях са прочути по целия свят майстори на киното, сред които се открояват, според мен, белгийските братя Дарден, които са двукратни победители в Кан. По веднъж са триумфирали на Лазурния бряг японецът Хирокадзу Корееда, шведът Рубен Йостлунд и румънецът Кристиян Мунджиу. Впечатляващо е досегашното фестивално присъствие и на полския ветеран Йежи Сколимовски, който записва шестото си участие в конкурса в Кан с добавения в последния момент негов филм "EO". Странно е  обаче, че тази година няма нито един представител на Южна Америка.

Моите фаворити са: канадският ветеран Дейвид Кроненберг ("Crimes of the Future"), американските режисьори Джеймс Грей ("Armageddon Time"), който е претендент за "Златна палма" за пети път и най-вече Кели Райхард ("Showing Up"), която макар, че се състезава едва за втори път в Кан, има големи шансове за успех. Сред фаворитите по мое мнение са и азиатските режисьори – японецът Хирокадзу Корееда ("Broker") и особено южнокореецът Парк Чан-ук ("Decision to Leave"). 

Сред дебютиращите в основния конкурс на Кан, които са общо 7 режисьори, имам най-големи очаквания към белгиеца Феликс ван Грьонинген ("Le otto montagne"), който се представя в тандем със своята сънародничка – актрисата Шарлот Вандермеер, която прави своя първи опит в режисурата. 

  КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА НА 75-ия КИНОФЕСТИВАЛ В КАН

 

"HOLY SPIDER"     Ali ABBASI
"FOREVER YOUNG"     Valeria BRUNI TEDESCHI    
"CRIMES OF THE FUTURE"     David CRONENBERG
"TORI AND LOKITA"     Jean-Pierre et Luc DARDENNE
"STARS AT NOON"     Claire DENIS
"BROTHER AND SISTER"     Arnaud DESPLECHIN
"CLOSE"     Lukas DHONT
"ARMAGEDDON TIME"     James GRAY   
"BROKER"     KORE-EDA Hirokazu   
"NOSTALGIA"     Mario MARTONE   
"R.M.N."     Cristian MUNGIU
"TRIANGLE OF SADNESS"     Ruben ÖSTLUND
"DECISION TO LEAVE"     PARK Chan-Wook
"SHOWING UP"     Kelly REICHARDT
"LEILA’S BROTHERS"     Saeed ROUSTAEE
"BOY FROM HEAVEN"     Tarik SALEH
"TCHAÏKOVSKI'S WIFE"     Kirill SEREBRENNIKOV   
"BORA BORA"     Albert SERRA
"MOTHER AND SON"     Léonor SERRAILLE
"EO"     Jerzy SKOLIMOWSKI
"LE OTTO MONTAGNECharlotte VANDERMEERSCH, Felix VAN GROENINGEN

Източник: festival-cannes.com
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)