Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

IN MEMORIAM: УИЛЯМ ХЪРТ


14.03.2022  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

На 71 години почина прочутият американски актьор Уилям Хърт. Той е издъхнал на 13 март в дома си в Портлънд, щата Орегон. Причината за смъртта му е онкологично заболяване, съобщават световните информационни агенции. 

УИЛЯМ ХЪРТ се прославя много рано и най-успешното десетилетие за него са 1980-те. Дебютира в една от главните роли на фантастичния филм "Промяна на съзнанието" (1980) под режисурата на британския режисьор Кен Ръсел. Още след втората му поява на големия екран ("Телесна топлина", 1981) започват да го възприемат като новия сексимвол на американското кино. Той обаче е привлечен от по-нееднозначни роли в авторски филми на режисьори – новатори, като Лорънс Каздан и Хектор Бабенко. За първите десет години от блестящата си кариера се снима в пет филма, които са били номинирани за "Оскар" в категорията "най-добър филм". Това са: "Големият студ" (1983), "Целувката на жената–паяк" (1985), "Деца, забравени от бога" (1986), "Телевизионни новини" (1987) и "Турист по неволя" (1988). Американската киноакадемия го номинира за страхотните му превъплъщения в три от тях, а наградата за най-добър актьор в главна роля получава за участието си във филма "Целувката на жената–паяк".  

Впоследствие знаменити режисьори от целия свят се надпреварват да го привлекат в своите филми. Работи с четирима от най-големите холивудски майстори, печелили "Оскар" за режисура: Джеймс Л. Брукс, Уди Алън, Антъни Мингела и Стивън Спилбърг. Снима се също под режисурата на германеца Вим Вендерс ("До края на света", 1991), аржентинеца Луис Пуенцо ("Чумата", 1992), китаеца Уейн Уанг ("Дим", 1995), италианеца Франко Дзефирели ("Джейн Еър", 1996), белгийката Шантал Акерман ("Un divan à New York", 1996), австралиеца от гръцки произход Алекс Прояс ("Градът на мрака", 1998), унгареца Ищван Сабо ("Съншайн", 1999), канадеца Дейвид Кроненбърг ("Тъмно минало", 2005) и др.

 

 Коментари (0)