Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ НА ДРАГОМИР ШОЛЕВ „РИБЕНА КОСТ“ Е ВКЛЮЧЕН В БАЛКАНСКИЯ КОНКУРС НА 26-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


19.01.2022  

НОВИНИ

   

ДРАГОМИР ШОЛЕВ ще участва в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест с третия си пълнометражен филм "РИБЕНА КОСТ" (копродукция на България и Румъния от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон).

Българският режисьор се прочу още с триумфа на дебютния си филм "Подслон" на 15-ия София Филм Фест през 2011 г. и последвалите международни отличия от САЩ (фестивала на киното от Югоизточна Европа (SEE Fest - the South East European Film Festival) и от Франция (фестивала на европейското кино в Есон).

Сюжетът на "Рибена кост" проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. Девет ситуации, в които хората са притиснати да реагират, но са объркани, изплашени, всеки потънал в своите проблеми. Девет гледни точки към един абсурден свят…

Ето какво споделя режисьорът пред Мария Панайотова за сп. „Култура“: „Този проект премина през много различни етапи, в продължение на осем години. Променяха се доста неща и отношението към текста също се трансформира. Но благодарение на времето нещата узряват и трябва да съумееш да издържиш на идеята и на фантазиите си… Творчеството е и търсене някъде вътре в себе си на неща, които не са се случвали, но предстои да се случат. Или може би се случват всеки ден, но ги забелязваш, когато е настъпил моментът, в който си достатъчно подготвен за тях… „Рибена кост“ е история, която стои в своеобразно гранично състояние, между две същности – водата и земята, цивилизацията и дивото, свещеното и профанното, лятото и есента, смешното и тъжното, правилното и грешното…“

Сценарият на „Рибена кост“ е дело на Драгомир Шолев, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич. Автор на музиката е Никола Груев – Kottarashky. Във филма участват: Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и др.
"Рибена кост" бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм и с приза за операторско майсторство на миналогодишния фестивал на българския игрален филм „Златна Роза“.

Продуценти на „Рибена кост“ са КЛАС филм, Hi Film Productions и БНТ, съвместно с АВАНПОСТ и Румънската национална телевизия; филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ (България), Национален център за Кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд. 

Източник: Sofia International Film Festival - press office

 

 

 

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)