Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„КЪДЕ ОТИВАШ, АИДА?“ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ НА 34-ите ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛМОВИ НАГРАДИ


14.12.2021  Текст:  Kastel

европейско кино

   

Копродукцията на Босна и Херцеговина с още седем европейски държави плюс Турция, озаглавена "КЪДЕ ОТИВАШ, АИДА" (Quo vadis, Aida?) получи наградата на Европейската филмова академия за НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ на 2021 година.

Церемонията по награждаването, която се проведе на 11 декември в Берлин в присъствието на малко гости, бе излъчвана онлайн, заради усложнената епидемична обстновка в Германия. 
Ясмила Жбанич, която е сред най-известните кинематографисти не само на Балканите, но и в Европа, е печелила преди това 36 международни отличия, сред които и "Златна мечка" от Берлинале през 2006 г. за  "Гърбавица: Земята на моите мечти". В новия си филм босненската режисьорка разказва с голямо проникновение и завидно майсторство за геноцида в Сребреница по време на войната в Югославия през 1990-те години. Тя бе удостоена с наградата за най-добър европейски режисьор на годината, а сръбската актриса Ясна Джуричич, която изпълнява главната роля във филма, получи наградата за най-добра европейска актриса. Ясмила Жбанич заяви, че е посветила филма си на жените и майките от Сребреница, както и на синовете, съпрузите и бащите, избити там по време на войната.

Румънецът Раду Жуде обаче може да се смята за ощетен, защото най-вероятно от съображения за политическа коректност неговият "Неудачен секс или безумно порно" не попадна сред претендентите за главната награда, независимо че имаше номинации и за режисура, и за сценарий. Във филма му, озаглавен твърде провокативно, наистина е показан несимулиран секс, който може да мине дори за хард порно. Но постижението на най-големия експериментатор от румънската нова вълна е в това, че е съумял тъкмо около тази сцена да разгърне своята разобличителна сатира на безумието и кретенизма, обхванали съвременното румънско общество. Това е и първо художествено преосмисляне със средствата на киното на част от случващото се във времето на социални ограничения, наложени заради пандемията от Kовид-19. 

За някои филмът може да е твърде публицистичен, за други – дори ненужно предизвикателен. Но тази остроумна, хаплива и свръхактуална творба е от редките киноуроци по история, които се запомнят за цял живот, заради тяхната честност и самокритичност. Впрочем, не му отстъпваше в това отношение и един от предходните филми на Жуде "Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари".

НАГРАДИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ
ЗА 2021 ГОДИНА

 

 

 

Пълният списък с всички награди може да видите в IMDB.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)