Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

И ВЪВ ВЕНЕЦИЯ СЛЕД КАН ОБЯВИХА ИЗНЕНАДВАЩ ПОБЕДИТЕЛ


13.09.2021  Текст:  Kastel

награди

   

78-ят Венециански кинофестивал завърши с изненадващ победител. Това е филмът "Събитие" (L'événement, реж. Одри Диван). Руският критик Андон Долин написа за "Медуза", че за пореден тази година голям европейски фестивал присъжда главната награда на млада французойка, която е направила едва втория си филм. След като журито в Кан с председател Спайк Лий връчи "Златна палма" на Джулия Дюкорно за нейния екстремен „Титан“, сега пък журито във Венеция, ръководено от Пон Чунхо присъди „Златен лъв“ на Одри Диуан за нейната психологическа драма, посветена на 1960-те години, когато във Франция са били забранени абортите. През тази година пак жена (Клое Джао) получи и "Оскар" за най-добър филм със "Земя на номади", който пък триумфира на миналогодишния Венециански кинофестивал. 

Както в Кан, така и във Венеция никой не е очаквал, че победители ще излязат точно тези два филма – "Титан" и "Събитие". Изненадата и разочарованието от присъждането на най-голямата награда във Венеция са още по-големи, според Антон Долин, защото никой не е предполагал, че филмът на Одри Диуан има дори и минимален шанс да се нареди сред победителите в конкуренцията на няколко изключителни заглавия на прочути автори като Паоло Сорентино, Педро Алмодовар, Джейн Кемпиън и Пол Шрейдър. Все пак, филмите на първите трима не останаха без награди. 

НАГРАДИТЕ НА 78-ия КИНОФЕСТИВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ
С отличия за актьорско майсторство бяха удостоени Пенелопе Крус за изпълнението ѝ във филма на Алмодовар "Паралелни майки" и Джон Аркила за неговата роля във филипинския филм "On the Job 2: The Missing 8". Пълният списък на всички награди може да видите в IMDBКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)