Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

93-те НАГРАДИ "ОСКАР" – ТРИУМФ ЗА НЕЗАВИСИМОТО КИНО


26.04.2021  Текст:  Kastel

Мария Бакалова

   

"Земя на номади" (Nomadland) е големият победител на раздадените за 93-ти път в историята награди "Оскар" на Американската академия за филмово изкуство. След като триумфира и на наградите "независим дух" (Film Independent Spirit Awards), независимата продукция победи в три от основните категории – най-добър филм на годината, най-добър режисьор (американката от китайски произход Клои Чжао) и актриса в главна роля – Франсис Макдорманд.

Това е третият "Оскар" в кариерата на 63-годишната актриса след отличията ѝ за "Фарго" и "Три билборда извън града", с което се нарежда на второ място в историята след Катрин Хепбърн, удостоявана 4 пъти с престижното отличие за изпълнения на главни роли. Мерил Стрийп остава след тях, защото е спечелила две статуетки за главни роли ("Изборът на Софи" и "Желязната лейди") и една – за поддържаща ("Крамър срещу Крамър"). Впрочем, Франсис Макдорманд има общо 4 награди "Оскар", ако броим и статуетката, която получи в качеството си на съпродуцент на филма "Земя на номади". 

93-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" е забележителна и с това, че за втори път в почти 100-годишната им история жена (Клои Чжао) получава "Оскар" в качеството си на най-добър режисьор. За първи път това признание получи Катрин Бигълоу през 2010 година за филма си "Войната е опиат".    

За съжаление, българката Мария Бакалова не получи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за участието си в "Борат 2".
В тази категория победи 73-годишната южнокорейка Юн Ю-джун, благодарение на отличната си игра във филма "Минари".

Антъни Хопкинс бе удостоен с "Оскар" за най-добър актьор за изпълнението на главната роля в "Бащата". 83-годишният британец (роден е в Уелс) стана най-възрастният актьор в историята, спечелил престижното отличие в тази категория. Любопитно е, че той получава признанието на Американската филмова академия още при първото му номиниране, което е за неговото блестящо превъплъщение в "Мълчанието на агнетата".   

Благодарение на "Още по едно", триумфирал в категорията международен филм, киното на нашия континент получи също своето заслужено признание. През 2020-та режисьорът Томас Винтерберг отново доказа изключителното си майсторство и световна класа с тази си творба, селектирана в конкурсната програма на Кан и  удостоена в края на пандемичната година с четири награди на Европейската филмова академия – за най-добър филм, сценарий, режисура и най-добър актьор (Мадс Микелсен).
Пълният списък на раздадените оскари може да видите тук.  

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)