Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СБОГОМ НА ИРЖИ МЕНЦЕЛ!


07.09.2020  Текст:  Красимир Кастелов

СТАТИИ

   

На 82 години напусна този свят големият чешки кинорежисьор Иржи Менцел. Филмографията му наброява над 20 игрални филма, някои от които са записани със златни букви в историята на световното кино. Той е един от най-ярките представители на „новата вълна” в чехословашкото кино от 1960-те години. През 1967 г. дебютната му пълнометражна продукция „Строго охранявани влакове” печели „Оскар“ за най-добър неанглоезичен филм. През 1987 г. неговият филм „Селце мое, централно” е номиниран отново за „Оскар” в категорията за неанглоезично кино. Иржи Менцел е удостояван с главните награди на най-престижни световни фестивали, например в Карлови Вари (за „Капризно лято”), в Берлин (за „Чучулиги на конец”), в Сан Себастиан (за „Na samote u lesa”) и др.

Вижте по-долу откъс от моето предаване "Другото кино", излъчено през 2008 г., когато в София се проведе панорама на чехословашката "Нова вълна". Надявам се, че отдаването на почит към този велик режисьор може да подтикне и някои от сегашните хрупачи на пуканки в моловете да намерят и да гледат поне един от неговите шедьоври. Защото преди смъртта му едва ли са подозирали за съществуването на Иржи Менцел и за неговия легендарен филм "Строго охранявани влакове".

Иржи Менцел се е изявявал и като актьор в над 80 продукции, а също и като сценарист (22 филма). През 1995 г. посещава България, за да представи лично в Дома на киното в София „Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин”, показан на „фестивал на световната комедия, според Менцел”. През 2007 г. идва пак, за да получи Наградата на София и да представи филма си „Служих на английския крал", прожектиран в рамките на международния София Филм Фест, а през 2014-та дойде у нас във връзка с премиерата на последния му филм „Донжуановците". Същата година Иржи Менцел беше удостоен със званието доктор хонорис кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Неговата автобиографична книга „Капризни години” е преведена на български език и самият Менцел я представи лично по време на кинофестивала „Синелибри“ в София през 2016г. По това време в интервю за предаването "Панорама" на БНТ знаменитият режисьор заявява, че, за съжаление, има демократични страни, в които няма достатъчен интелектуален потенциал за демокрация, а глупавите не позволяват на умните да навлязат в живота, защото водят нещата лошо, когато имат власт. Пак по време на това интервю той обобщава: "Имах смешен живот и имах голям късмет в живота. За това, което мога и знам, стигнах доста високо. Получих повече, отколкото заслужавах”.Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)