Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МАЛКОЛМ МАКДАУЕЛ НА 77 ГОДИНИ


13.06.2020  Текст:  Красимир Кастелов

СТАТИИ

   

Днес навърши 77 години знаменитият английски актьор МАЛКОЛМ МАКДАУЕЛ (Malcolm McDowell). Роден е в Лийдс през 1943 година. Истинското му име е Малколм Джон Тейлър (Malcolm John Taylor).

11-годишен постъпва в частно училище-интернат и опитът от прекараните години там му послужил впоследствие за великолепното превъплъщение във филма на Линдзи Андерсън „Ако” (If…, 1968). Пак под неговата режисура изпълнява още една от култовите си роли в „О, щастливецо” (O Lucky Man, 1973), а впоследствие и в "Болница Британия" (Britannia Hospital, 1982), с който завършва страхотната трилогия на Линдзи Андерсън, в която централен е именно образът, пресъздаден от Малколм Макдауел. 
През 1971 г. блясва в легендарния филм на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм” (A Clockwork Orange). През 2011 г. в рамките на програмата „Канска класика“ на фестивала в Кан бе прожектирано в целия му блясък напълно реставрирано копие на филма, който навремето е бил обидно пренебрегнат от Американската академия за киноизкуство.

Макар и номиниран за „Оскар“ в четири от основните категории (най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добър монтаж) „Портокал с часовников механизъм“ не получава нито една от престижните статуетки. Присъждат ги на „Френска връзка“ (реж. Уилям Фридкин), който не е лош филм, но от позицията на времето не може да се сравнява с великата творба на Кубрик. У нас филмът е показан за пръв път като част от програмата на "Киномания" през 2011 г. (Повече за филма може да прочетете в предишна публикация на "Другото кино")
В младежките си години Малколм Макдауел е работил в пъба на баща си, който бил алкохолик, а впоследствие и като търговски пътник. Учил е в Лондонската академия за музика и изкуства.

Независимо, че филмографията му, която е гигантска (участвал е в 270 филма!), лично аз ще го помня винаги с ранните му роли от края на 1960-те и 1970-те години. Но пък какви роли са това! Всяка от тях, може служи за еталон на младите хора, които тепърва навлизат в тази невероятно трудна професия. 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)