Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ "ЕПИДЕМИЯ" НА ЛАРС ФОН ТРИЕР


20.03.2020  Текст:  Kastel

ЛАРС ФОН ТРИЕР

   

Той е роден на 30 април 1956 г. в Копенхаген и без съмнение е човекът с най-голям принос не само за обновяването на датското, но и на световното киноизкуство. Оказва огромно влияние върху формирането на новото поколение кинематографисти през 90-те години чрез създадения по негова инициатива концептуален манифест „Догма-95“. 

Повече за него може да прочетете в публикацията по случай неговата 60-та годишнина. А сега поводът да припомня един от ранните му филми е ситуацията с пандемията на коронавируса.

В предложения тук откъс от видеопортрета на гениалния датчанин, излъчен преди време в предаването "Другото кино" по VTV, става въпрос за един от неговите ранни филми, който е озаглавен "Епидемия" (или "Епидемично"). 

"ЕПИДЕМИЯ" излиза през 1987-ма година и самият Триер изпълнява главната роля във филма. В него се разказва за това как компютърен вирус унищожава киносценария, над който Ларс и неговият приятел са се трудили с години. Странното е, че никой от тях не си спомня неговото съдържание, поради което възстановяването на текста е невъзможно. Започват да пишат наново, опитвайки се да разкажат за мистериозна болест, обхванала цяла Европа. Междувременно наистина избухва епидемия.

Този необикновен филм не прилича на нищо, създавано в киното дотогава. В началото му отсъстват даже традиционните титри, а тяхната роля изпълнява думата „епидемично”, появяваща се в кадрите като бацил и оставаща в горния ъгъл на екрана до кошмарния финал.

В своите анализи критиците са единодушни, че Триер се е справил със задачата, която сам си е поставил, ръководейки се от принципа, че всеки филм трябва да поражда неудобство у зрителя, подобно на къмъче в обувката.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)