Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТРИУМФ НА КУЕНТИН ТАРАНТИНО И САМ МЕНДЕС НА 77-те НАГРАДИ "ЗЛАТЕН ГЛОБУС"


06.01.2020  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

Куентин Тарантино е големият победител в церемонията по връчване на годишните награди "Златен глобус" за 2019-та година, след като неговият филм "Имало едно време... в Холивуд" триумфира в три категории - за сценарий,  комедиен филм и поддържаща мъжка роля в лицето на Брад Пит. С по две отличия бяха удостоени филмите: "1917" (за най-добър в категорията драма и най-добър режисьор в лицето на Сам Мендес) и "Жокера" (за най-добра главна роля на Хоакин Финикс в драматичен филм и за оригинална музика).

Филмът "Имало едно време... в Холивуд" на Куентин Тарантино с участието на Леонардо Ди Каприо (в главната роля) и Брад Пит (в поддържащата роля) е големият победител в 77-та надпревара за "Златен глобус". Той триумфира в 3 категории - най-добър филм (мюзикъл или комедия), най-добър сценарий в лицето на самия Тарантино и най-добър актьор в поддържаща роля (Брад Пит). 

В САЩ бяха раздадени за 77-ми път ежегодните филмови награди „Златен Глобус”, определяни чрез гласуване от членовете на Гилдията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Смята се, че тези отличия са сравнително точен индикатор най-малкото за това, кои ще са номинираните след няколко дни за най-престижните отличия в американското кино – „Оскар”-ите. 

Големият победител този път е филмът на Тарантино "Имало едно време...в Холивуд" , който победи в три категории, след като имаше общо 5 номинации. За четвърти път Тарантино не успява да спечели отличието за най-добър режисьор, а на Леонардо Ди Каприо пък не успя да грабне за четвърти път статуетката за най-добър актьор в главна роля. Затова пък неговият партньор Брад Пит спечели за втори път в своята кариера "Златен глобус" за най-добър актьор в поддържаща роля. Първото му отличие бе за филма "12 маймуни" (1995).  

Военната драма "1917" бе удостоена с две награди "Златен глобус" - за най-добър филм в категорията драма и за най-добър режисьор в лицето на Сам Мендес. Композиторът на филма Томас Нюман обаче не успя да спечели престижното отличие за най-добра оригинална музика, след като бе номиниран за пети път в своята кариера. Той бе победен от исландката Хилдур Гуднадотир (Hildur Guðnadóttir), която е автор на оригиналната музика във филма "Жокера".

Режисьорът на "Жокера" Тод Филипс пък отстъпи пред Сам Мендес в съревнованието в категорията "най-добър режисьор".
Все пак, "Жокера" бе удостоен и с втори "Златен глобус", благодарение на триумфа на Хоакин Финикс в категорията "най-добър актьор" в драма. Според мнозина, едва ли може да има съмнение, че Хоакин Финикс ще спечели и "Оскар" за своето разтърсващо изпълнение. 

За най-добра актриса в драма напълно заслужено бе обявена Рене Зелъуегър за нейната роля във филма "Джуди", който е посветен на последните години от живота на легендарната певица и танцьорка Джуди Гарланд.  

С отличието за най-добра актриса в мюзикъл или комедия бе удостоена американката от китайски произход Аукуафина (Awkwafina) за нейното участие в китайския филм "Сбогуването" (The Farewell). 

За най-добра поддържаща актриса бе обявена Лора Дърн за ролята ѝ в "Брачна история". Това бе единият от двата филма, който имаше предварително най-много номинации - общо шест - но в крайна сметка получи само едно отличие.  

Най-големият губещ в 77-те награди "Златен глобус" бе филмът на Мартин Скорсезе "Ирландецът", който остана дори без никаква награда, след като бе предварително номиниран в общо пет категории - за най-добра драма, най-добър режисьор (Мартин Скорсезе), най-добър сценарист (Стивън Зейлиън), най-добри поддържащи актьор (Ал Пачино и Джо Пеши).

Наградата за най-добър актьор в мюзикъл или комедия бе връчена на британския актьор Тарън Еджъртън за неговото превъплъщение в образа на знаменития певец Елтън Джон от филма "Рокетмен". 

Южнокорейският филм "Паразит" остана само с наградата за чуждоезичен филм, след като бе номиниран още за режисура и сценарий в лицето на Бон Джун Хо. 

Пълният списък с всички награди "Златен глобус" може да видите в IMDB.
   

 

 

 

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)