Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КИНОМАНИЯ'2019 - ПРОГРАМА, АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ


16.11.2019  Текст:  Красимир Кастелов

АКЦЕНТ

   

Поредното 33-то издание на Киномания стартира официално на 14 ноември с прожекция на филма „Засукан свят” (реж. Мариус Куркински), заснет по едноименен разказ на Николай Хайтов.
Безспорното събитие на тазгодишната Киномания е специалната вечер, посветена на канадския аниматор Теодор Ушев, спечелил си световна известност след номинирането за „Оскар” на късометражния му филм „Сляпата Вайша”. Сега той представя най-новата си творба „ФИЗИКА НА ТЪГАТА” отново по произведение на писателя Георги Господинов.
И този път погледът на организаторите на Киномания е бил обърнат повече към знакови имена и филми от бляскавото минало на киното. Близо една трета от заглавията в програмата са създадени във времена, които са твърде отдалечени от нашето. Стана вече традиция именно рубриката „КЛАСИЧЕСКИ УДОВОЛСТВИЯ” да е сред най-представителните на Киномания. Този път тя включва 12 филма, сред които се откроява цикълът в памет на легендарния италиански режисьор Франко Дзефирели („Ромео и Жулиета”, „Хамлет”, „Братко Слънце, сестро Луна” и „Укротяване на опърничавата”).
Навършването на 50 години от премиерите на „ВОЛНИЯТ ЕЗДАЧ” (реж. Денис Хопър) и „БЪЧ КАСИДИ И СЪНДАНС КИД” (реж. Джордж Рой Хил) пък ни предоставя възможността да видим за пръв път на големия екран тези култови заглавия от 60-те години на миналия век.

Рубриката „ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ“, която е очаквана от може би най-много зрители, предлага 16 филма, които са били селектирани на големи международни кинофестивали през миналата и тази година. За съжаление, от тях само „БОЛКА И ВЕЛИЧИЕ” (реж. Педро Алмодовар) и „ДЖОДЖО ЗАЕКА” (реж. Тайка Уйтити) са отличени на значими фестивали (в Кан и Торонто) – първият с награда за най-добър актьор (Антонио Бандерас), а вторият с наградата на публиката.

Лично за мен винаги са представлявали огромен интерес МУЗИКАЛНИТЕ ФИЛМИ на Киномания. Този път ще видим 5 заглавия (три игрални и два документални), сред които бих откроил филма „ДЖУДИ” – превъзходна биографична драма по пиесата на Питър Куилтър „Краят на дъгата”, представящ последните години от живота на легендарната холивудска звезда Джуди Гарланд.

Рубриката „КИНОТО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ“ привлича вниманието с нови документални филми за двама от най-великите кинорежисьори в историята – АНДРЕЙ ТАРКОВСКИ И ФЕДЕРИКО ФЕЛИНИ.

Традиционен акцент в програмата е поредният „ФЕСТИВАЛ НА ФРЕНСКИЯ ФИЛМ“, включващ този път 7 премиерни заглавия, сред които се открояват „ПОРТРЕТ НА ЕДНО МОМИЧЕ В ПЛАМЪЦИ”, награден за най-добър сценарий от фестивала в Кан и претендент за европейски филмови награди в три категории (режисура, сценарий и женска роля) и „КЛЕТНИЦИТЕ”, който е с награда на журито в Кан и три номинации за европейските филмови награди – най-добър филм, сценарий и европейско откритие.

Премиерни прожекции в рамките на Киномания ще имат и българските игрални филми „Котка в стената” – на 27 ноември, и „7 – Омнибус от 7 късометражни филма” – на 13 ноември.
Повече информация за програмата може да научите от официалния сайт на Киномания.Коментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУСАНАЛИЗ – ТУК


 

 

 

 

ТОП ЕКРАНИЗАЦИИ

 
АНАЛИЗ – ТУК