Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

MASTER OF ART ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ!


27.03.2019  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

Четвъртото  издание на фестивала за документални филми, посветени на изкуствата (Master of Art Film Festival), ще се проведе от 4 до 25 април в София, Пловдив и Варна. В столицата ще има прожекции в следните кина: Люмиер Лидл, Дом на киното, Одеон, Културен център "G-8", Euro Cinema и  Cine Grand Park Center. 

Master of Art Film Festival е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Негов създател е Найо Тицин - журналист, режисьор и продуцент. На пресконференцията, проведена на 25 март в кино "Люмиер Лидл", той разясни за пореден път, че за разлика от повечето други подобни форуми, които се стремят да развличат публиката, този фестивал си поставя за цел да представя най-добрите документални филми в областта на изкуството и културaта, създадени по света през последните години. 

Слоганът на тазгодишното издание е:
„Изкуството отива на кино“. 

В рамките на програмата ще бъдат показани 72 филма от цял свят (шест от които български), посветени на значими личности в световното изкуство и култура, групирани в няколко категории: 

"ТЕАТЪР И КИНО" - Абел Ганс, Орсън Уелс, Ингмар Бергман, Франко Дзефирели, Питър Грийнауей);

"МУЗИКА И ТАНЦИ" - Ицхак Перлман, Веско Пантелеев Ешкенази, Ленард Бърстейн, Астор Пиацола, Димитрис Папайоану; 

"ЛИТЕРАТУРА" - Агата Кристи, Харуки Мураками, Ефраим Кишон, Георги Марков, Николай Кънчев и др.;

"ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА И ФОТОГРАФИЯ" - Рафаело, Фрида Кало, Диего Ривера, Франтишек Купка, Егон Шиле, Густав Климт, Бернини, Огюст Роден, Надар;

"АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН" - Ренцо Пиано, Оскар Нимайер, Мишел де Клерк, Роберто Капучи, Мис ван дер Рое, Кевин Рош, Франк Гери;

"ПАНОРАМА" - Йонас Кауфман, Флорънс Дженкинс, Василий Кандински и др.;
"ИЗКУСТВО И ВЛАСТ" - няколко филма за изкуството на протеста и за взаимоотношенията му с властта, сред които се открояват полско-италианската продукция "Творци на протест", аржентинският "Белите стени не казват нищо", унгарският "Незаконен, неформален" и др.
Още три рубрики ("КУЛИНАРНО ИЗКУСТВО", "ИЗКУСТВО ЗА ДЕЦА" и "ПАНОРАМА") доразширяват и без това твърде широкия обхват на фестивалната програма. 

Значимо е българското участие и тази година. Това е ви и чрез факта, че именно с прожекция на наша документална продукция, озаглавена "РОКЕНДРОЛ", ще бъде открита открита фестивалната програма на 4 април от 18 часа в кино "Люмиер Лидл". филмът на режисьора Борислав Колев е изграден върху спомените на членовете на легендарни наши рок групи от 80-те години, като „Ревю“, „Ера“ и „Ахат“, които въпреки че произхождат от ъндърграунда, се превръщат в носители на обществената промяна.  

„Трябва да даваме на българското кино за документални филми повече територия, където да бъде видяно. Идеята на създаването на този фестивал беше именно да мога да споделя с българската публика тези прекрасни филми, които иначе няма как да стигнат до тази публика. В същото време съм изкушен да призная и да кажа, че много се радвам, че по някакъв начин може би и ние допринасяме с нещо за промяната на средата, в която живеем", сподели на пресконференцията НайоТицин. 

Три български заглавия ("Чувство за непоносимост", "Написаното с перо от ангел е завинаги" и "Какъв цвят има този свят") са посветени на ярки български писатели и закономерно са включени в рубриката "Литература". Дебютният  документален филм "Монолог в антракта" на младия режисьор Петър Вълчев, възпитаник на "НАТФИЗ "Кр. Сарафов", представя вълнуващата изповед на прима-балерината Веса Тонова, а известните фотографи Георги Богданов и Борис Мисирков се изявяват като оператори и режисьори на любопитния документален филм "Дворците на народа".  

Всички чуждестранни филми, които ще бъдат прожектирани, са премиерни за България. Подробна информация за всеки от тях може да намерите в официалния сайт на фестивала.

Източник: официалният сайт на Четвъртия фестивал за документални филми, посветени на изкуствата.

 

 

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)