Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАГРАДИТЕ НА 21-ия СОЛУНСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ФЕСТИВАЛ


11.03.2019  Текст:  Божидар Манов

СТАТИИ

   

След 10 работни дни със стотици филми и прожекции; след целодневна работа на филмовия пазар, наречен Agora; след всекидневни пресконференции, неформални срещи и журналистически интервюта, в последния ден на 21-ия Солунски фестивал на документалното кино специализираните журита за различните конкурсни категории обявиха своите решения. Общата констатация е, че на този много добре организиран форум със силни филми, наградите са обективни и справедливи.

Не е изненада, че прекрасният филм „Адвокат“ (2018) от Израел на реж. Рейчъл Джоунс и Филип Белаих получи Голямата награда „Златен Александър“ (подплатена с чек за 8 хил. евро). Героинята на филма Леа Цемел е известна адвокатка – еврейка, но в продължение на 50 години защитава само палестински довереници в различни съдебни процеси.
Тя е с категорични демократични убеждения, вярва в житейската логика и в нейното приложение в правото. Поради това авторитетът ѝ е огромен и безупречен. А нейната реплика „Аз съм бъдещето“ изразява авторското послание на този наистина вълнуващ и ведър филм. Подобни положителни факти и художествени идеи са рядкост в документалната продукция, която отразява предимно проблемни и драматични аспекти на социалните и политически процеси. Показателно е, че и независимото жури на международната критика ФИПРЕССИ също отбеляза филма със своята авторитетна награда. Подобно съвпадение не и толкова често и затова потвърждава безспорните качества на „Адвокат“.

И Специалната награда на главното жури за филма „Среднощни пътници“ (САЩ, Катар, Канада, Великобритания, 2019, реж. Хасан Фазили) е безспорна, защото отличава една наистина драматична бежанска одисея на семейство от Афганистан по пътя към оцеляването и нормални условия за живот. Разказът е построен като убедителна и вълнуваща 86-минутна докудрама и пряко докосва сърцата на зрителите. (По-подробно за филма в предишната публикация за мигрантската тема от 10 март 2019 г.)

В самостоятелната конкурсна категория със заглавия от технологичната новост VR (филми във виртуална реалност) специализираното жури разумно отличи вълшебната приказка „Пойна птица“ (2018, Дания, Великобритания, 10 мин. реж. Люси Грийнуел). Изяществото на природата се разкрива в пълната си красота в тази кратка, само 10-минутна феерия. Но тъкмо сюжетът и красивото изображение изявяват по убедителен начин възможностите на новата технология и оправдават използването на специална техника и сложен софтуер, а не самоцелно любуване на визуалния ефект с цел провокиране на зрителското любопитство. Защото опитът показва, че в 124-годишната технико-естетическа еволюция на екранното изображение само откритията с оправдан художествен резултат и защитен идеен смисъл оцеляват и развиват екранните изкуства през десетилетията.

Често публиката се поддава на нови визуални изкушения и зрителско любопитство. Но в крайна сметка, когато се оценяват реални стойности и значими постижения, слава Богу компетентната фестивална публика прави своя верен избор. А на Солунския фестивал, с подчертано интелигентна, предимно младежка и студентска публика, и този път наградата на зрителите се оказа обективна и добре преценена – за умния и аналитичен исторически филм „Мълчанието на другите“ (Испания, 2018, реж. Алмудена Караседо, Роберт Бахар), който участва и в документалния конкурс на провеждащия се в момента 23-и София Филм Фест. За 96 минути екранно време авторите задълбочено и убедително анализират 38-годишния режим на диктатора Генералисимус Франсиско Франко като национален историко-политически феномен.
Добре би било тези наградени и безспорно много полезни филми, както и други от богатата програма край Бяло море, да видят и българските зрители по някои от националните телевизионни канали.

Вижте пълния списък с наградите в официалния сайт на 21-ия Солунски документален фестивал.  

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)