Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АЛФОНСО КУАРОН С НЕГОВИЯ ФИЛМ "РОМА" Е ФАВОРИТЪТ ЗА 91-те НАГРАДИ "ОСКАР"


22.01.2019  Текст:  Красимир Кастелов

Алфонсо Куарон

   

В Лос Анджелис бяха оповестени номинациите за наградите "Оскар" на Американската академия за филмово изкуство и техника, които предстои да бъдат връчени на 24 февруари за 91-ви път в историята.

АЛФОНСО КУАРОН – това е името, което ще се споменава най-много през оставащото време до 24 февруари. И с право, защото неговият филм „РОМА” се открои като основен фаворит за спечелване на отличията в общо 10 категории, при това за половината от тях мексиканецът е номиниран в лично качество като продуцент, режисьор, сценарист и оператор. Куарон не е номиниран лично само за монтажа на „Рома”, но пък влезе в историята с това, че е първият кинотворец, който става претендент за „Оскар” в една и съща година освен като режисьор и като оператор. 

Около прекрасния мексикански филм на Алфонсо Куарон се разгоря ожесточена полемика, след като правата за неговото разпространение придоби американската компания "НЕТФЛИКС" (Netflix), която е сред най-големите в света доставчици на филми и сериали на основата на видео стрийминг (поточно видео). През 2017-а ръководството на кинофестивала в Кан взе решение да не допуска до конкурсната си програма филми, създадени за разпространение чрез Netflix или други световни онлайн платформи за филмово разпространение върху основата на поточното видео. Това именно бе причината "Рома" да не попадне в конкурса на Кан през май миналата година, но пък бе селекциониран за участие през септември в  конкурсната програма на Венецианския кинофестивал, който го удостои със своето главно отличие "Златен лъв". 
Благодарение на едноседмичното му ограничено разпространение в края на ноември по екраните на САЩ, филмът на Алфонсо Куарон заслужи правото да се съревновава за наградите на Американската филмова академия - нещо, което мнозина поставяха под въпрос. В крайна сметка справедливостта възтържествува и "Рома", който бе обявен единодушно от световната критика за шедьовър, получи номинации за десет награди "Оскар" и по всяка вероятност ще излезе победител на 24 февруари най-малко в пет категории, при това най-важните. 

"ФАВОРИТКАТА" (The Favourite), копродукция на Ирландия, Великобритания и САЩ с режисьор ЙОРГОС ЛАНТИМОС, има също 10 номинации, но едва ли ще надделее над "Рома". 

Сред фаворитите се нареди и "ЗЕЛЕНАТА КНИГА" (Green Book), който има пет номинации - най-добър филм, най-добър оригинален сценарий, най-добър актьор в главна роля (Виго Мортенсен), най-добър актьор в поддържаща роля (Махершала Али) и най-добър монтаж. Любопитното е, че сред поддържащите актьори в този филм е и българинът Димитър Маринов. Той е музикант (цигулар), който живее в САЩ от 1990 г. Преподава в престижни театрални и киношколи, прави уъркшопове в университети. Играл е в над 10 американски тв-сериала заедно със Зак Галифанакис, Роберт Патрик (“Терминаторът”), Матю Пери и др. Повече за него може да научите от публикация в "24 часа". 

Пълният списък на номинациите за 91-те награди "Оскар" може да видите в IMDB.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)