Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОЧЕТНА „ЗЛАТНА МЕЧКА“ ЗА ШАРЛОТ РАМПЛИНГ НА БЕРЛИНАЛЕ'2019


23.12.2018  Текст:  Божидар Манов

Шарлот Рамплинг

   

Всяка година Берлинале връчва своята „Златна мечка“ за най-добър филм от официалния конкурс (обикновено 21 филма) и още 6 „Сребърни мечки“ за забележителни постижения в отделните професии. Но наред с тях всяка година фестивалната дирекция обявява (предварително) и носителя за Почетна „Златна мечка“ за цялостен принос към световното кино на изтъкнати кинематографисти – режисьори, актьори, сценаристи, понякога оператори и композитори. През годините така са били отличени полският режисьор Анджей Вайда, американските актьори Мерил Стрийп и Уилям Дефо, немският оператор Михаел Балхаус, неговият сънародник режисьора Вим Вендерс и други.

На предстоящото 69-то Берлинале (7-17 февруари 2019) почетната „Златна мечка“ ще бъде връчена на забележителната британска театрална и филмова актриса Шарлот Рамплинг, която освен че има изключителен принос към съвременното кино, е така тясно свързана с Берлинале.

Шарлот Рамплинг е на 5 февруари 1946 г. в семейство на художничка и военен. Започва като модел, после се школува като актриса в “Royal Court Theatre”. За първи път се появява на екран през 1964 година в знаменития филм „Нощ след тежък ден“ на реж. Ричард Лестър за „Beatles“, макар че името ѝ го няма в надписите. Забелязват я в реалния ѝ екранен дебют “Georgy Girl“ (1966) на реж. Силвио Наризано. Но истинска популярност ѝ носи участието в забележителния филм „Залезът на боговете“ (1969) на италианския режисьор Лукино Висконти, въпреки епизодичната роля, която има. Следващата ѝ, вече ярка роля, е в „Нощен портиер“ (1974, реж. Лилиана Кавани), макар че филмът е посрещнат нееднозначно заради спорния сюжет: героинята на Шарлот Рамплинг оживява след фашистки концентрационен лагер, а по-късно среща нацисткия офицер, който като млада я е заставял да участва в садо-мазо сексуални оргии.
През богатата си екранна кариера Шарлот Рамплинг се снима в 128 филма, сред тях и американски продукции при режисьори като Уди Алън („Спомени за звезден прах“, 1980), в трилъра „Присъда“ (1982) на Сидни Лъмет, в американо-британската продукция „Ангелско сърце“ (1987) на реж. Алън Паркър и други. Във френското кино се е снимала най-много при режисьора Франсоа Озон („Под пясъка“, 2000; „Басейнът“, 2003, награда на ЕФА; „Ангел“, 2007). Сега най-новата ѝ роля е във френската религиозно-еротична драма със сюжет от ХVІІ век „Бенедета“ на реж. Пол Верховен с очаквана световна премиера през 2019 г.
Шарлот Рамплинг е била гост на Берлинале многократно. През 2006 г. е председател на главното международно жури, а през 2015 г. получи „Сребърна мечка“ като най-добра актриса за ролята си в „45 години“ на режисьора Андрю Хей, за която бе номинирана също от Европейската филмова академия и за „Оскар“. А през 2017 г. на Венецианския фестивал бе отличена с Купа „Волпи“ – наградата за най-добра актриса за участието й във филма „Хана“ на реж. Андреа Палаоро.
При обявяване на решението Шарлот Рамплинг да получи Почетна „Златна мечка“, г-н Дитер Кослик, който след 21 години начело на Берлинале подготвя своето последно издание на фестивала, каза: „Радвам се, че през 2019 година, последна за мен като директор на Берлинале, нашата Почетна „Златна мечка“ ще отиде в ръцете тъкмо на Шарлот Рамплинг, защото през годините на изключителната си кариера тя напълно заслужено си извоюва статута на истинска икона на киното“. Десет от най-известните ѝ филми ще бъдат показани в Берлин като част от специалното внимание към нея.
В предварителната информация от Берлин дирекцията на фестивала разпространи и плакатите на 69-то издание на Берлинале 2019. Както винаги фестивалът предлага серия от 6 постера, които в продължение на 3 месеца ще присъстват навсякъде из града, създавайки усещането за празник и подготвяйки хората за предстоящото огромно филмово събитие. Но винаги от одобрените варианти, един от постерите се обявява за официален плакат на събитието, а той обезателно съдържа неизменния символ на фестивала от 1951 година до днес - легендарната Берлинска мечка. Тя присъства, разбира се, и в другите версии на постера.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)