Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЖУЛИЕТ БИНОШ – ШЕФ НА ЖУРИТО НА 69-то БЕРЛИНАЛЕ ПРЕЗ 2019 г.


16.12.2018  Текст:  Божидар Манов

Жулиет Бинош

   

Обичайна практика на големите кинофестивали (Берлин, Кан, Венеция, Сан Себастиян и други) е да обявяват името на председателя на главното жури поне две месеца преди събитието, а след това (съгласувано с него) да попълват екипа на съдниците с авторитетни имена от световното кино.

Дирекцията на 69-то Берлинале (7-17 февруари 2019) не направи изключение и в началото на декември т.г. обяви известната и талантлива френска актриса Жулиет Бинош като предводител на седемчленното бъдещо жури.

Тя е родена на 9 март 1964 година в Париж в семейството на учителка и скулптор и има смесена полско-валонско-френска кръв в произхода си. Дебютира на екрана през 1983 година във филма „Прекрасната свобода“ на реж. Паскал Кейн и до днес има в богатата си филмография 72 заглавия. Първа главна роля получава във филма „Среща“ (1985) на реж. Андре Тешине и това е истинското начало на възходящата й кариера. А с филма „Лоша кръв“ (1986) на реж. Лео Каракс участва за първи път в конкурса на Берлинале 1987. Световна известност и слава я спохождат с филма „Непоносимата лекота на битието“ (1988) на реж. Филип Кауфман, екранизация по нашумелия тогава романа на Милан Кундера. Следва нов филм с Лео Каракс „Любовниците от Понт Ньоф“ (1992), който отново е селекциониран в конкурса на Берлинале. В началото на 1990-те години се среща с режисьора Кшищоф Кешловски и за участието си в „Три цвята: синьо“ (1992) получава френската национална награда „Сезар“ и отличието за най-добра женска роля „Купа Волпи“ във Венеция. Блясъкът на успеха и заслуженото признание се потвърждава със „Сребърна мечка“ от Берлинале и „Оскар“ за ролята й на френско-канадската медицинска сестра Хана във филма „Английският пациент“ (1996) на реж. Антъни Мингеля.

Така Жулиет Бинош става първата европейска актриса
с награди от Кан, Берлин, Венеция плюс „Оскар“!

А в романтичната мелодрама „Шоколад“ (2000) на шведския режисьор Ласе Халстрьом се снима с такива мощни актьори като Джуди Денч, Алфред Молина и холивудската звезда Джони Деп. Последното й засега присъствие на екрана на Берлинале бе през 2015 година във филма „Никой не иска нощта“ (Испания, Франция, България) на каталунската режисьорка Исабел Койшет, който откри фестивала.

Директорът на Берлинале, г-н Дитер Кослик, за когото 69-то издание е последно след 17 години начело на феста, казва: „За мен е изключително важно, че прекрасната френска и световна актриса Жулиет Бинош ще води екипа на журито. Това е не само гаранция за професионална работа, но и престиж за Берлинале“.

Бъдещото жури и хилядите зрители вече научиха първите 6 филма от официалния конкурс. Това се новите ленти на Фатих Акин „Златната ръкавица“ (Германия, Франция, 2019), „Божия благодат“ (Франция, 2019, реж. Франсоа Озон), „Бях вкъщи, но..“ (Германия, Сърбия, 2019, реж. Ангела Шанелец), „Приказка за трите сестри“ (Турция, Германия, Нидерландия, Гърция, 2019, реж. Емин Алпер), „Хроника на призрачните градове“ (Канада, 2019, реж. Дени Коте) и „Земя под краката ми“ (Австрия, 2019, реж. Мари Крьойцер).
Часовникът за обратно броене отмерва оставащите по-малко от 2 месеца до началото на 69-то издание на Берлинале в началото на февруари 2019 г.

 
Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)