Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДАТСКИ ФИЛМ ЩЕ ОТКРИЕ 69-то ИЗДАНИЕ НА БЕРЛИНАЛЕ


08.12.2018  Текст:  Божидар Манов

НОВИНИ

   

Точно два месеца преди официалното откриване на 69-то Берлинале (7 - 17 февруари 2019), фестивалната дирекция вече обяви избора на филм за гала вечерта, който ще освети екрана в луксозната зала „Берлинале Палас“ на уютния площад „Марлене Дитрих“, в самото сърце на Берлин.

Честта да открие голямото световно филмово събитие е поверена на датската режисьорка Лоне Шерфиг с нейния нов филм „Добрите непознати“ (2019), копродукция на Дания, Швеция, Франция и Германия. Сюжетът на филма се развива в наши дни, в зимния и студен Ню Йорк, където различни хора се веселят, търсят и намират любов и доброта помежду си. В главните роли са по-малко известни актьори като Зои Казан, Джей Барушел, Бил Най, Андреа Рейсбъроу, Тахар Рахим и други.

„Прекрасно е, че именно новият филм на Лоне Шерфиг ще открие Берлинале'2019. Нейният тънък усет за характера на персонажите и техните взаимоотношения, поднесени с деликатен хумор, обещават добро начало за фестивала. При това филмът е едно от конкурсните заглавия в основното състезание“, казва директорът на феста г-н Дитер Кослик. А за него това ще е последното издание на феста под диригентска му палка, тъй като договорът му изтича през май 2019 година. Ще го заменят вече утвърдените двама нови шефове: италианецът Карло Чатриан като художествен директор и Мариет Ризенбеек, която ще бъде първата жена - изпълнителен директор.

От началото на своята успешна международна кариера сценаристката и режисьорка Лоне Шерфиг многократно е била гост на Берлинале. През 1990 г. филмът й „The Birthday Trip“ участва в паралелната програма „Панорама“, а през 1998 г. „On Our Own“ е селектиран в програмата „Generation“. Но истински пробив на международния екран тя прави с „Италиански за начинаещи“ (2000), който получи Специалната награда на журито в Берлин през 2001 година. Две години по-късно „Уилбър иска да се самоубие“ (2002) бе показан в селекцията „Специални прожекции“. А нейната много успешна екранна драма „Възпитание на чувствата“ (2009) също бе в тази селекция на Берлинале, а междувременно получи и три номинации за „Оскар“.

Все още не са обявени филмите в основния конкурс, „Панорама“, „Форум“ и другите паралелни категории. Засега не е известен и филмът за закриването, но то ще се състои отново в „Берлинале Палас“ на 17 февруари вечерта.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМИ НА ФОКУСАНАЛИЗ – ТУК


 

 

 

 

ТОП ЕКРАНИЗАЦИИ

 
АНАЛИЗ – ТУК