Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" ЗА 26-ти ПЪТ!


23.08.2018  Текст:  Kastel

АКЦЕНТ

   

Поредното (двайсет и шесто) издание на международния кинофестивал „Любовта е лудост” стартира във Варна. Официалното откриване е на 24-ти август от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с премиерна прожекция на филма "СТУДЕНА ВОЙНА" (копродукция на Полша, Франция и Великобритания), донесъл награда за режисура на Павел Павликовски от последния фестивал в Кан. 

Главната конкурсна програма включва 12 заглавия от Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Иран, Полша, Русия, Румъния, Турция, Франция, Унгария и България, които ще се състезават за голямата награда „Златна Афродита“. Тя ще бъде присъдена от международно жури с председател Клаудия Ландсбергер (управител на Eye International и отговоряща за развитието на холандската филмова индустрия) и членове - Хелмут Шодел (германски драматург и журналисти), Луис Диого (португалски режисьор), Катерина Шпица (руска актриса) и Калин Станкулеску (румънски кинокритик). 

Втората конкурсна програма е т.нар. младежки модул, включващ 10 филма от Гърция, Индия, Испания, Македония, Норвегия, Франция, Турция, Унгария и България, които ще се състезават за награда, която ще бъде присъдена от младежко жури в състав: Румен Русев (режисьор), Адриан Стефанов (ученик), Антония Ганева (ученичка), Християна Иванова (актриса) и София Филева (ученичка). 

Паралелната информационна програма включва няколко минипанорами, фокусирани върху нови филми от Франция ("Видението", "Лудият Пиеро" и др.), Италия ("Като котка на магистрала", "Невидими цветове" и др.), Испания ("Гигант", "На лагер" и др.), Иран ("Три лица", "Листото на живота" и др.), Русия ("Собибор", "Подхвърлян" и др.), Румъния ("Смъртта на г-н Лазареску", "Последното утро" и др.) Унгария ("Пътуващите артисти") и България. Подборката на родни заглавия е най-голяма (15 филма!), сред които е акцентирано върху най-нови продукции, като "Посоки", "Радиограмофон", "Лили рибката", "Привличане", "Революция Х", "3/4", както и върху някои незабравими филми с участието на Ицхак Финци ("Закъсняло пълнолуние", "Нашият Шошканини" и др.).

Специално внимание заслужава и сборната програма "По глобуса", най-вече заради включените в нея стойностни  заглавия, някои от които със значими награди от международни кинофестивали. Например, "Не ме докосвай" ("Златна мечка" от Берлинале'2018), "Лице" ("Сребърна мечка" от Берлинале'2018), "Една добра жена", "Милош Форман: Това, което не те убива..." и др. 

Извънфестивалната програма, започнала още на 20 август с панорама от 5 филма с участието на Велко Кънев, продължава до откриването на фестивала с панорама от 5 филма и на режисьора Въло Радев.

Официалното закриване на официалната фестивална програма е на 31 август с прожекция на японския филм „Крадци от магазини“ на режисьора Хирокадзу Коре-еда, спечелил "Златна палма" от тазгодишния фестивал в Кан. 

Пълната фестивална програма по филми и дати на прожекциите може да намерите тук.

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)