Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„А́ГА” НА МИЛКО ЛАЗАРОВ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ОТ 24-ия КИНОФЕСТИВАЛ В САРАЕВО


17.08.2018  Текст:  Kastel

румънско кино

   

А́ГА” на българския режисьор Милко Лазаров спечели главната награда „Сърцето на Сараево” за най-добър игрален филм в 24-ото издание на престижния кинофестивал, което се проведе от 10 до 17 август в столицата на Босна и Херцеговина. По-рано тази година уникалната копродукция на България, Германия и Франция, която е снимана в Якутия, бе сред акцентите на Берлинале и София Филм Фест, след което участва и в два големи международни филмови форума в Йерусалим и Сидни. 


Международното жури на Сараевския кинофестивал, което бе председателствано от знаменития ирански режисьор Асгар Фархади (двукратен носител на „Оскар” за филмите си „Раздяла” и „Търговският пътник”), отличи с наградата за режисура Йоана Урикару - румънка, която живее в САЩ - за филма ѝ „Лимонада”, който е копродукция на четири държави
(Румъния, Канада, Германия и Швеция). Впрочем, в конкурса за игрално кино в Сараево тази година бяха включени още две заглавия на румънски режисьори – „Любов 1. Куче” на Флорин Шербан и „Принц и половина” на Ана Лунгу.
 
С наградата за най-добра актриса в Сараево бе удостоена унгарката Зофия Самоши за ролята ѝ във филма „Един ден”.
 
Наградата за най-добър актьор бе дадена на сърбина Леон Лучев за ролята му във филма на Огнен Главонич „Товар”, който е копродукция на Сърбия, Франция, Хърватия, Иран и Катар.

Всяко от отличията е съпроводено и с парична премия, най-голямата от които в размер 16 000
, е за филма на Милко Лазаров.

Филм на български режисьор побеждава за трети път в главния конкурс на фестивала в Сараево. Предишните два пъти това се случи през 2004-а и 2005-а, когато бяха отличени „Мила от Марс” на Зорница София и „Лейди Зи” на Георги Дюлгеров.

 24-ото издание на Сараевския кинофестивал удостои с почетната награда „Сърцето на Сараево” големия турски режисьор Нури Билге Джейлан за цялостния му принос към световното кино. Предишните години са я получавали: Оливър Стоун, Джон Клийз, Стивън Фриърс, Робърт Де Ниро, Бенисио Дел Торо, Бела Тар, Джафар Панахи, Майк Лий и др. 
Повече информация за наградените филми и творци в Сараево може да научите от официалния сайт на фестивала.
Източници: www.sff.ba
 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)