Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"ЗЛАТНА РОЗА" ОТНОВО СЪБИРА ВЪВ ВАРНА НАЙ-НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ


25.07.2014  Текст:  Kastel

фестивали

   

След „Любовта е лудост", който зарадва варненци през юни, морската столица вече се готви за другия голям кинофорум - фестивала на българския игрален филм „Златна роза". Най-голямото есенно филмово събитие в България ще се проведе от 11 до 17 октомври във Фестивалния и конгресен център.
По регламент филмите - пълнометражни и късометражни, са нови, създадени след миналогодишното издание на форума за българско кино.
Гаранция за хубава и разнообразна програма е тенденцията от последните години не всички включени в конкурсната програма филми да са субсидирани от Националния филмов център. Вече има и независими филми, които влизат в селекцията, споделя Александър Николов, управител на Артин вижън. Варненската филмова компания е съорганизатор на „Златна роза" за трето поредно издание на кинофеста.
„Златна роза" е фестивалът, който събира действащите български кинематографисти. Голяма част от творците се съобразяват с кинофорума и го използват, за да направят план за живот на филмите си. А често и за да си направят премиерата, отбеляза Николов.
По традиция тази есен във Варна ще видим български филми, които ще бъдат представени за първи път пред родна публика. Както и такива, които вече се срещнаха със зрителите в кината. Като например „Живи легенди" - вторият игрален филм на режисьора Ники Илиев. Наскоро сниманата по Северното Черноморие лента беше избрана за "Най-добър международен филм"на Манхатан филм фестивал в Ню Йорк.
Справка в регистъра на Националния филмов център показва, че през 2013-а са създадени само 5 игрални филма - „Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов, „Отрова за мишки" на Константин Буров, новият филм на Стефан Командарев „Съдилището", „Чест" на Павел Веснаков и „Виктория" на Майя Виткова.
За творците вече е отворена процедурата по кандидатстване за включване в конкурсната програма в категориите пълнометражен и късометражен български игрален филм, създаден в периода 1 август 2012 г. - 31 юли 2014 г.
Престижният кинофестивал се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център", съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Артин вижън, в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека.

Тази година организаторите обещават освен с огромна доза българско кино, фестивалът да посрещне своите почитатели и с интересна съпътстваща програма и много изненади. Подготвят се изложби и концерти, повдигна леко завесата Виолина Данчева от пресцентъра на „Златна роза".
Пълната програма на филмите от панорамата и тези, селектирани в конкурсната програма, ще бъде оповестена през септември. Тогава ще стане ясен и съставът на журито. Промяна в цената на билетите не се очаква и тя си остава 6 лева, с намаление за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение.
Източник: dariknews.bg
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)