Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЖАН-ЛЮК ГОДАР ОТКАЗВА ДА ПОЛУЧИ ЛИЧНО ПОЧЕТНИЯ СИ "ОСКАР"


08.09.2010  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Знаменитият френски кинорежисьор Жан-Люк Годар няма да пътува за САЩ, за да получи присъдения му неотдавна почетен „Оскар”, съобщи Reuters.
Информацията за това, че Американската киноакадемия е решила да удостои Годар с престижното отличие малко преди да навърши 80 години, бе разпространена още в края на миналия месец. Но трябваше да мине известно време, преди режисьорът да бъде уведомен лично за това. Защото според изпълнителния директор на Американската филмова академия Брус Дейвис (Bruce Davis) се оказало доста трудно да се свържат с Годар, живеещ в своята родина Швейцария. Без резултат завършили опитите им да го открият по телефона, чрез факса, електронната поща и даже с помощта на негови познати. В крайна сметка отговорът за неговия отказ да присъства на церемонията по награждаването на 13 ноември в Лос Анджелис е предаден от неговата съпруга Ана-Мария Миевил (Anne-Marie Mieville). Сред извинителните причини за това негово решение тя посочва възрастта на Годар, но и фактът, че почетните „Оскар”-и се връчват отделно от основните награди. „Вие бихте ли предприели такова пътуване само заради парче метал?”, добавила тя.
Решението за отпадане от основната церемония по награждаване на връчването на почетните отличия за цялостно творчество бе прието миналото лято с цел да се съкрати времетраенето на телевизионното излъчване. Именно тогава бе решено още, че в номинациите в категорията „Най-добър филм” ще се съревновават десет, а не пет филма.
Тази година почетните „Оскари” ще бъдат връчени на 13 ноември - на Жан-Люк Годар, на киноисторика Кевин Браунлоу (Kevin Brownlow) и на 95-годишния актьор Илай Уолак (Eli Wallach).


Жан-Пол Белмондо и Джийн Сибърг в кадър от знаменития филм на Годар "До последен дъх" (1960)

Едва ли е необходимо да се напомня кой е Годар? Защото всички истински синефили знаят, че той е ключова фигура на френската „нова вълна”. Още първият му пълнометражен филм „До последен дъх” (A bout de souffle, 1960) поразява както зрителите, така и кинематографистите със своето новаторство. През своята половинвековна кариера Жан-Люк Годар снима 90 филма, с които си създава репутацията на един от основополагащите модернисти в историята на киното. Той оказва мощно влияние върху много съвременни режисьори, сред които се открояват имената на Бернардо Бертолучи, Мартин Скорсезе, Стивън Содърбърг и Куентин Тарантино.
А почетните награди „Оскар” са нещо като пилатовски трик на членовете на Американската филмова академия за измиване на съвестта им за това, че са пропуснали да отличат неразбрани гении в киното още по времето, когато те активно са снимали филми. Такива са случаите с Чарли Чаплин, Орсън Уелс, Микеланджело Антониони, Робърт Олтман, Питър О’Туул и др. (Повече по темата може да прочетете в предишна моя публикация.)
Разбира се, тази награда са получавали вече към края на своите кариери и много знаменити кинематографисти, които са били отличавани за постиженията си в отделни филми, като например Джеймс Стюарт, Хенри Фонда, Пол Нюман, Елия Казан и др. А последните наградени с почетен „Оскар” са 84-годишният кинорежисьор Роджър Корман и 79-годишният оператор Гордън Уилис.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)