Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАСЛУЖЕН ТРИУМФ НА НАШИЯ ФИЛМ "УРОК" НА 19-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


14.03.2015  Текст:  Kastel

Аферим

   

Българският филм "УРОК" е големият победител на 19-ия София Филм Фест.
На тържествената церемония по награждаването, състояла се на 14 март в зала 1 на НДК той бе удостоен с ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми на режисьори от цял свят, която има и парично изражение от 7 000 евро, осигурени от Столична община. Превъзходната социална драма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели още три отличия - НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ (Международната критика) и НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА. 

Германският филм „МЛАДИ СМЕ, СИЛНИ СМЕ” на режисьора Бурхан Курбани бе отличен със СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ, председателствано от българския кинорежисьор Стефан Командарев.  

Унгарският филм
"ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ" спечели НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА в лицето на ГАБОР РЕЙЗ.

Мексиканският филм "ИЛДА" бе награден с Почетен диплом (Special Mention) за режисура в лицето на Андрес Кларион Ранхел.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ бе присъдена на филма „ГИНКА” с режисьор Антония Милчева. С диплом на JAMESON (Special Mention) бе отбелязан и филмът „ВРАГОВЕ” на режисьора Христо Симеонов.

НАГРАДАТА „МИЛЕНИУМ” ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Шон Макалистър (режисьор, Великобритания) на филма „ОБРАЗЪТ НА МЪЛЧАНИЕТО” (Дания-Финландия-Индонезия-Норвегия-Великобритания) с режисьор Джошуа Опенхаймър.

Документалното жури присъди и Почетен диплом (Special Mention) на филма „ОСТРОВ НА РАЗБИТИТЕ ДУШИ” (Хърватия) с режисьор Тиха К. Гудач.

НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ бе присъдена от международно жури с председател Нана Джорджадзе (режисьор, Грузия), Кафка Яворска (фестивален директор, Полша) и Ситора Алиева (програмен фестивален директор, Русия), на филма „СЛЕДВАЙ ГЛАСА МИ” (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Аферим!” (Румъния-България-Чехия-Франция) на режисьора Раду Жуде.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ ЗА БАЛКАНСКИ ФИЛМ бе дадена на филма „ЗАЩО АЗ?” (Румъния-България-Унгария) с режисьор Тудор Джурджу.

Международното жури, удостоило "УРОК" с НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, поощри с Почетен диплом  (Special Mention) и филма „СЪБИРАЧ НА ТРУПОВЕ” на режисьора Димитър Димитров.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала, с почетен член актьорът Никола Стоянов, определи за най-добър филм от Международния конкурс иранския „БЕЗ ГРАНИЦИ” на режисьора Амирхосеин Асгари.

На 19-ото издание на международния София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на ИВАН ИВАНОВ, актьор от България, ФРАНКО НЕРО, актьор от Италия, в памет на КАРЛ БАУМГАРТНЕР, продуцент от Германия) и на НАНА ДЖОРДЖАДЗЕ, режисьор от Грузия.

Източник: прес офис на 19-ия София Филм Фест

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)