Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА ВТОРИЯТ ФЕСТИВАЛ НА АМЕРИКАНСКОТО НЕЗАВИСИМО КИНО


27.10.2011  Текст:  Kastel

Робърт Редфорд

   

С прожекции на три игрални филма („Втората земя“, „Отчуждение“, „Конспираторът“) и един документален („Айртон Сена“) в столичния Дом на киното и в Синема сити тази вечер започва Вторият фестивал на американското независимо кино (So Independent).

Официалното откриване е на 28 октомври (петък) в Синема сити на бул. Ал. Стамболийски с прожекция на „Конспираторът“ (реж. Робърт Редфорд). Филмът ще бъде представен лично от неговия сценарист Джеймс Соломон и от българката Калина Иванов, която е автор на сценографията към филма. Нашата сънародничка работи в САЩ вече близо 20 години и през това време се е утвърдила като един от най-известните американски филмови сценографи. Тя е сценограф и на „Заешка дупка“ (реж. Джон Камерън Мичъл) с Никол Кидман, който също е част от фестивалната програма тази година.

През 2009-та Калина Иванов бе отличена с награда „Еми“ в категорията художник-постановщик на телевизионен филм или мини-сериал за работата си над филма „Grey Gardens“.

На днешната пресконференция по случай откриването на фестивала участва още Кенет Тюран, кинокритик от Los Angeles Times, който ще представи панорамата от филми на Елия Казан, включена в паралелната фестивална програма. Освен това Кенет Тюран ще участва в майсторския клас „Световно кино“ на 30 октомври в American Corner (пл. „Славейков“). На същото място ще се проведет и майсторските класове на Калина Иванов и Джеймс Соломон.
Жана Караиванова, директор и продуцент на So Independent заяви, че е много щастлива от присъствието на американските гости, които са пристигнали у нас в момент, в който са на върха на своята кариера в американската киноиндустрия.
Вторият фестивал на американското независимо кино ще се проведе от 27 октомври до 6 ноември.
Пълната програма на прожекциите може да видите тук.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации