Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА ТРЕТИЯТ КИНОФЕСТИВАЛ "ЦВЕТЯТА НА КОРАНА"


20.01.2011  Текст:  Kastel

Цветята на Корана

   

Новата година започва с чудесна възможност да разширим своята кинокултура, предоставена ни от сдружение „Позор“, което организира за трети път фестивала „Цветята на Корана” с богата програма от стойностни филми от Близкия Изток и Северна Африка, спечелили немалко международни награди.
В продължение на един месец (от 20 януари до 20 февруари) в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar ще гледаме различно от пуканковото кино, което се върти нонстоп в мултиплексите и ни е втръснало отдавна. (Повече информация може да намерите тук).
Програмата започва тази вечер от 19 часа с прожекция в Дома на киното на иранския филм „Светлина в мъглата“ (A Light in the Fog), отличен с наградата „Златна Афродита“ за най-добър филм на миналогодишния Варненски кинофестивал „Любовта е лудост“.


21.01 /пт./ - 19.00ч. – Евро синема
25.01 /вт./ - 19.30ч. - Червената къща
Два езика и един куфар
On the Way to School - Iki dil bir bavul
/2008/, Турция-Холандия, 81’
реж. Йозгюр Доган и Орхан Ескикьой
Турски и кюрдски език, с български субтитри
Един безкрайно топъл филм за взаимоотношенията между учител и неговите ученици. Емре току-що е завършил университет и е изпратен да преподава турски на кюрдските деца в забравено селце. Проблемът идва, когато учителят разбира, че децата не говорят турски. Емре пък няма никакви познания по кюрдски. Всеки от тях ще трябва взаимно да обучава другия и с цената на много недоразумения и забавни ситуации да постигнат разбиране.
Награди и номинации:
МФФ „Златен портокал” – Анталия – награда за дебют; МФФ Анкара – Специалната награда „Махмут Тали Йонгьорен”; МФФ на колела – „Сребърен бик”; МФФ Адана – Голямата награда на журито.

21.01 /пт./ - 20.30ч.– Дом на киното
Полумесец
Half Moon - Niwemang
/2006/, Иран-Ирак-Франция-Австрия, 107’, реж. Бахман Гобади
В ролите: Голшифте Фарахани, Исмаил Гафари, Фарзин Сабуни, Хедие Техрани
Фарси, с български субтитри
Заснет сред спиращи дъха пейзажи и озвучен с идващия сякаш от отвъдното глас на Азам Али, филмът на Бахман Гобади представя историята на възрастния музикант Маму - кюрд, който живее в Иран. Седем месеца старецът подготвя своята последна изява в Кюрдистан, където не се е завръщал от дълги години. За събитието събира всичките си 10 сина, които да го придружат по време на вълнуващото пътешествие. Уговаря приятел да ги закара със стар автобус. По пътя спират в забравено иранско селце, откъдето трябва да вземат Хешу, която преди години е омаяла Маму със своя глас. И тогава започват проблемите. Жените в Иран нямат право да пеят на публични изяви, а още повече в компанията на цели 11 мъже.
Награди и номинации:
МФФ Сан Себастиан – „Златна раковина” за най-добър филм, награда на ФИПРЕССИ, награда за операторско майсторство; МФФ Истанбул – Награда на публиката; МФФ Трайбека - Специаална награда за сценарий; МФФ Торонто – Официална селекция; МФФ Рим - Официална селекция

22.01 /сб./ - 18.30ч. – Евро синема
Солта на морето
Salt of This Sea
/2008/, Палестина-Белгия-Франция-Испания-Швейцария, 109’, реж. Анмари Ясир
В ролите: Сухейр Хамад, Салех Бакри, Уалид Абдул Салам
Арабски език, с български и английски субтитри
Сорая е родена в Бруклин в семейството на бежанци от Палестина. Тя разбира, че всички спестявания на дядо й са замразени в банкова сметка в Яфа. Това е основателна причина за Сорая най-сетне да посети родината на своите предци. След дълги процедури на летището, тя е допусната в страната. Предстои й приятна среща с Емад, младеж, чиято мечта е веднъж завинаги да напусне територията на Палестина.
Награди и номинации:
МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Анмари Ясир; МФФ Дубай – награда за сценарий; МФФ Кан – Официална селекция; МФФ Трайбека - Официална селекция; МФФ Лондон - Официална селекция

22.01 /сб./ - 20.30ч. – Евро синема
Светлина в мъглата
A Light in the Fog
/2009/, Иран, 72 мин., реж. Панахбаркода Резаи
В ролите: Париваш Назаривех, Масуд Хешмат, Берхуз Жалили
Фарси, с български и английски субтитри
Иранско кино в най-чистия му вид – семпла история, пестелив диалог и живописни пейзажи, пред които оставаш без думи. Филм-картина, чийто кадри може да съзерцаваш дълго и да се потопиш изцяло в един отдавна забравен свят, където течащата вода е от близкия поток, топлината е от искрящите в печката въглени, а светлината идва от опушени маслени лампи.
Филмът е дебют за Панахбаркода Резаи, който снима в забравено иранско селце, високо в планините, където мъглата рядко се вдига. Там, далеч от хорската глъч живеят Рана и възрастният й баща. Старецът бавно отброява дните до своята смърт, а Рана живее в очакване на своя любим Хабиб, който изчезва по време на ирано-иракската война. Единственият им съсед е продавачът Рахмат, който се надява Рана да приеме предложението му за брак. Дните бавно отминават, а от изчезналия съпруг няма никаква вест. Бащата на Рана вярва, че тя ще преодолее мъката по Хабиб и ще приеме предложението на Рахмат.

23.01 /нд./ - 15.00ч.– Дом на киното
Вкусът на черешата
Taste of Cherry - Ta'm e guilass
/1997/, Иран-Франция, 95’, реж. Аббас Киаростами
В ролите: Хумаюн Аршади, Абдулрахман Багери, Сафар Али Моради
Фарси, с български субтитри
Господин Бадии е взел решение да се самоубие, но търси някой, който да му помогне. Сам е изкопал гроба си в планината, но му трябва човек, който да го зарови и оплаче. Първо пита кюрдски войник, който му казва, че само вкусът на черешата го е спрял преди време да се самоубие. След това Бадии пита афгански духовник, но и той му отказва категорично. Накрая се запознава с един азер, който работи като препаратор на животни, има болен син и също е търсил спасение в самоубийството. Младият мъж се съгласява да помогне на господин Бадии.
Награди и номинации:
МФФ Кан – „Златна палма”; Награда на американската филмова критика за най-добър чуждоезичен филм

23.01 /нд./ - 17.00ч.– Евро синема
Сватбата на Рана
Rana’s Wedding
/2002/, Палестина-Холандия-ОАЕ, 90’, реж. Хани Абу-Асад
В ролите: Клара Кури, Калифа Натур, Исмаил Дабаг
Арабски език, с български и английски субтитри
Рана е палестинско момиче, което иска само да избере мъжа, за когото да се омъжи. Една сутрин баща й поставя ултиматум или да си избере съпруг от списъка, който той е изготвил предварително, или да замине за Египет заедно с него. Рана има 10 часа на разположение да намери бъдещия си съпруг, затова става по тъмно, излиза на пръсти от бащиния дом и тръгва из окупирания Йерусалим, в търсене на забранената любов, мъжа на сърцето й - Халил.
Награди и номинации:
МФФ Маракеш – награда за женска роля /Клара Кури/ и номинация за „Златна звезда”; МФФ Хайфа – награда за най-добър филм; МФФ Кьолн – Голямата награда на фестивала и награда за женска роля /Клара Кури/; МФФ Солун – номинация за „Златен Александър”; МФФ Фестроя-Троя – номинация за „Златен делфин”

23.01 /нд./ - 19.30ч. - Dada Cultural Bar
Късометражна програма „Кино Изток” – 90 минути
Програмата е с български и английски субтитри
Велосипед – Bicycle
/2010/, Турция, 15 мин. , реж. Серхат Карааслан
Фират и баща му всеки ден се ровят из сметището, за да оцелеят. Най-голямата мечта на хлапето е да си има велосипед. Един ден сред боклуците Фират открива велосипед, но само с едно колело.
Награди и номинации:
МФФ „Златен портокал” Анталия – Специална награда; МФФ „Йълмаз Гюней” – Награда за най-добър филм; Фестивал на турския филм в Бостън – Награда за най-добър късометражен филм и награда на публиката; МФФ Триест – Официална селекция.
Берлин-Бейрут – Berlin-Beirut
/2004/, Ливан-Германия, 21 мин., реж. Мирна Маакарон
Ливанската режисьорка Мирна Маакарон, която живее в Берлин прави съпоставка между живота в Бейрут и Берлин. С много хумор и забавни моменти тя разкрива положителните и отрицателните страни на това да живееш в Европа и в Близкия Изток.
Награди и номинации:
МФФ Берлин – Наградата „Берлин днес”; МФФ Хамбург – Наградата на „Джеймисън”; МФФ Лайпциг – Наградата на „Дискавъри”; МФФ Евора – Награда за най-добър филм
Тръни и коприна – Thorns and Silk
/2009/, Великобритания, 14 мин., реж. Паулина Терво
Четири истории за четири палестински жени, които упражняват професии, които никак не са разпространени сред дамите в арабския свят – фотограф, таксиметров шофьор, механик и полицай.
По границата – Borderline
/2007/, Тунис, 25 мин., реж. Соня Шамки
Саадиа работи като домашна помощница, а Мухтар е пазач на строеж. Един ден те срещат погледите си в автобуса и между тях пламва искрата на любовта. Но как ще погледне Мухтар съпругата си в очите отсега нататък?
Сънища в безвремие – Dreams of Lost Time
/2007/, Турция, 15 мин., реж. Файсал Сойсал
Една жена иска да спре времето, за да се отърве от спомените си и да се върне в първите си чисти мигове. Тя преминава от сън в сън в търсене на детството си.
Награди и номинации:
МФФ Истанбул – най-добър късометражен филм; МФФ „Мармара” Истанбул – най-добър филм, награда за операторско майсторство; МФФ Техеран – Почетна награда

24.01 /пн./ - 19.00ч. – Евро синема
Дългото пътешествие
Le Grand Voyage
/2004/, Франция-Мароко, 108’, реж. Исмаел Феруки
В ролите: Никола Казале, Мохамед Маджд, Камел Белгази, Атик Мохамед
Арабски и френски език, с български субтитри
Баща и син се отправят с кола от дома си във френско предградие към Мека. Двамата са доста необичайна двойка спътници – разликата във възрастта им съвсем ясно проличава в отношението им към традициите и приоритетите в живота, както и в начина, по който говорят – бащата използва марокански диалект, а синът му отговаря на френски.
В хода на разговора Реда научава защо вместо да прелетят разстоянието със самолет, ще трябва да прекосят седем страни с кола – дългото пътуване ще му даде възможност да изпита стойността на поклонничеството и така самият той да се почувства по-ценен.
Няколкото нежелани спътници, които ще качат по пътя, внасят хумор и свежест в дългото пътуване.
Награди и номинации:
МФФ Венеция – награда „Луиджи де Лаурентис”; МФФ Мар дел Плата – награда за най-добър филм и най-добър актьор /Мохамед Маджд/, МФФ Нюпорт – награда за най-добър актьор /Никола Казале/; БАФТА – номинация за чуждоезичен филм; МФФ Маракеш – номинация за „Златна звезда”

25.01 /вт./ - 19.00ч. – Дом на киното
Нарове и смирна
Pomegranates and Myrrh
/2009/, Палестина, 95’, реж. Наджуа Наджар
В ролите: Хиам Аббас, Ясмин Ал Масри, Уалид Абдул Салам
Арабски език, с български и английски субтитри
Свободолюбивата танцьорка Камер се омъжва за затворника Заид и остава далеч от всичко, което обича, докато един ден не започва отново да танцува, противопоставяйки се на всички обществени норми. Когато се завръща на сцената Камер се сблъсква с Каис, палестинец, който я е заменил като главен хореограф. Между двамата прехвърчат искри, от които пламва страстен танц. Нещата се усложняват, когато става ясно, че присъдата на Заид ще бъде удължена.
Награди и номинации:
МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Наджуа Наджар; МФФ Мускат – награда за най-добра актриса /Ясмин Ал Масри/ и награда за операторско майсторство; МФФ Рабат – наградата „Юсуф Шахин” за най-добър филм и награда за най-добра актриса /Ясмин Ал Масри/

26.01 /ср./ - 19.00ч. – Евро синема
Близо до небето
God Is Near - Khoda Nazdik Ast
/2008/, Иран, 85’, реж. Али Вазириан
В ролите: Бабак Хамидиан, Елназ Шакердост, Мина Джафар Зааде
Фарси, с български и английски субтитри
Реза е младеж, страдащ от аутизъм, който изкарва прехраната си като превозва местните с мотора си. Един ден в селото пристига новата учителка. Реза й предлага да я закара до училището. За първи път в живота си младежът изпитва тръпката на любовта. Не след дълго щастието му е помрачено, когато разбира, че на учителката й предстои да сключи брак.
Награди и номинации:
МФФ Фаджр – Награда за дебют

27.01 /чт./ - 19.00ч. – Евро синема
Ламариненият остров
Iron Island - Jazireh ahani
/2005/, Иран, 90’, реж. Мохамад Расулоф
В ролите: Али Насириан, Хосейн Фарзи-Задех, Неда Пакдаман
Фарси, с български субтитри
Един голям ръждясал кораб в Персийския залив, който корозира с времето, няколко десетки бездомни семейства, за които корабът е подслон и деспотичен капитан, който се опитва да владее положението като осигурява работа, петрол, храна и дори съпрузи за бедните заселници на кораба.
Награди и номинации:
МФФ Хихон – Награда на журито; МФФ Гоа - "Златен паун" за най-добър филм; МФФ Аванка – награди за най-добър филм и за сценарий; МФФ Кан – Официална селекция; МФФ Торонто – Официална селекция

Цена на билетите:

Дом на киното - 6лв./ 4лв. за учащи и пенсионери
Абонамент за 10 прожекции в "Дом на киното" - 40лв./ 30лв. за учащи и пенсионери
Евро синема - 6лв.
Червената къща - 6лв./ 4лв. за учащи и пенсионери
Dada Cultural Bar - 5лв.
Фестивалът се провежда със съдействието на Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Посолството на Палестина, Посолството на Кралство Йордания и Посолството на Кралство Мароко.

Медийни партньори на събитието са БНТ 1, Една седмица в София, списание „За хората”, сайтовете cinefish.bg, sofialive.com, stand.bg, news.bg, lifestyle.bg, drugotokino.bg, arabiz.bg  и prozekcia.com.

 

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)