Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА "СЕВЕРНО СИЯНИЕ"


07.12.2016  Текст:  Kastel

сдружение Позор

   

Тази вечер от 19 часа в столичния Дом на киното се открива 8-ото издание на фестивала "СЕВЕРНО СИЯНИЕ". Програмата стартира с прожекция на финландския филм "Завръщане у дома" (Elämältä kaiken sain, 2015) на  режисьора Мика Каурисмаки - по-големият брат на прочутия Аки Каурисмаки ("Момичето от кибритената фабрика", "Мъжът без минало", "Хавър" и др.).

Организаторите от сдружение Позор представят този път 14 скандинавски филма, които са осигурили със съдействието на посолствата на Финландия и Дания в София, консулството на Швеция у нас и посолството на Норвегия в Букурещ. Те ще се прожектират всяка вечер до 15-ти декември включително в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема. 

Ако съдим по фестивалните им отличия,
в тазгодишния преглед бихме откроили следните заглавия: 

"Ние сме най-добрите" (Vi är bäst!, Швеция/Дания, 2013) на Лукас Мудисон - Голямата награда от фестивала в Токио;

"Безшумно сърце" (Stille hjerte, Дания, 2014) на Биле Аугуст - Сребърна раковина” за най-добра актриса за Паприка Стеен;

"Втори шанс" (En chance til, Дания/Швеция, 2014) на Сузане Биер - награда за най-добра актриса на Мария Боневи от фестивала в Абу Даби; 

2 нощи до сутринта” (2 yötä aamuun, Финландия/Литва, 2015) на Мико Купаринен - награди за най-добър филм от Валядолид и за режисура от Монреал;

"Шведски навлек" (Svenskjävel, Швеция/Норвегия, 2014) на Рони Сандал - „Златен Хюго” за режисура от фестивала в Чикаго, наградата на критиката от Цюрих, приз за най-добър скандинавски филм (Scandinavian Locations Award) от Гьотеборг.  

НА ФОКУС: КНУТ ХАМСУН

Акцентът в тазгодишната програма е върху норвежкия писател и Нобелов лауреат Кнут Хамсун - един от най-ярките представители на скандинавската литература. Ще видим две екранизации по негови произведения ("Глад" и "Телеграфистът") и биографичния "Хамсун" на прочутия шведски режисьор Ян Троел, който проследява късните години от живота на писателя, превърнал се от национална гордост в срам за Норвегия, след като подкрепя нацистка Германия по време на Втората световна война. Филмът е удостоен с няколко международни отличия главно за превъзходното превъплъщение на големия шведски актьор Макс фон Сюдов. 

В рамките на фестивала ще се проведе и вечер, посветена на знаменитата шведска писателка Астрид Линдгрен, по време на която ще бъде показан премиерно пълнометражният документален филм "Астрид" (Astrid, Швеция, 2015) на Кристина Линдстрьом. Студенти от специалността „Скандинавистика” в СУ "Св. Климент Охридски" пък ще представят нейни произведения в оригинал и в превод на български език. 
Пълната програма на прожекциите може да намерите в сайта на сдружение Позор. 
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)