Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА ФЕСТИВАЛЪТ НА АМЕРИКАНСКОТО НЕЗАВИСИМО КИНО


04.11.2010  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   
Американският композитор и музикант Чарлз Мак, номиниран за Оскар 2008 в категорията "най-добра оригинална песен" за филма „August Rush”, ще свири на откриването на първото издание на фестивала на американското независимо кино So!Indеpendent на 5 ноември (петък) от 18.30 ч. в столичния Cineplex.
Групата му включва още трима легендарни музиканти от Ню Йорк - Марк Бауерс, Кристофър Джаксън и Адам Снайдър.
Чарлз Мак е 29 годишен Ню Йоркски музикант, който започвайки музикалната си кариера само 10 годишен. Преминава през госпел, джаз, Бродуей шоу и класика, за да стигне до сцената на награждаването на Оскар 2008 като номиниран за най-добра песен от филм.

  Фестивалът започва с българската премиера на филма „Стръкчета трева” (2009 г., реж Тим Блейк Нелсън) с Едуард Нортън, изпълняващ две различни роли – професор по класическа литература в университет от бръшляновата лига и неговият отчужден брат замесен в голяма сделка с марихуана.

Линда Олшевски, ко-директор на Shorts International, най-голямата компания в света за производство и разпространение на късометражни филми и Джойс Ким, копродуцент на филма „Пъти Хил”, който също ще има българска премиера в рамките на фестивала, пристигат в София ден по-рано и ще бъдат специални гости на откриването.

Линда Олшевски е един от директорите на Shorts International Ltd. - най-успешната компания за късометражни филми в света, с най-големия и разнообразен каталог от късометражни филми.

Заедно с Линда идват и Джонатан Хайделбергер, режисьор на късометражния филм „Пазителя” и Ондре Джонсън, режисьор на късометражния филм „Третото правило”. Двамата режисьори ще представят филмите си в двете късометражни програми на фестивала.

Домакини на купона са организаторите на So!Independent United Art и Фондация „Америка за България”, които ще бъдат представени съответно от Жана Караиванова, директор на United Art и So!Independent, Десислава Тальокова, изп. директор на фондация "Америка за България" и Надя Захариева, програмен директор „Изкуства и култура” във фондацията. Почетен гост на събитието ще бъде негово превъзходителство Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България.


Жана Караиванова, директор на United Art и So!Independent (в средата), Десислава Тальокова, изп. директор на фондация "Америка за България" (вдясно) и Надя Захариева, програмен директор „Изкуства и култура” във фондацията (вляво).

Фото Добрин Кашавелов

 

След прожекцията на „Стръкчета трева” купонът продължава в клуб Swingin’ Hall с лайв на Dirty Purchase, които са поканили Чарлз Мак и другите си нюйоркски колеги на джем сешън в късните часове на петък... или в тъмните часове на съботното утро.Юнайтед Арт обединява Юнайтед Продъкшън и Bulgaria - America Cultural Exchange (BACE) - неправителствена организация с идеална цел учредена през 1998 г. в Ню Йорк с предмет на дейност подкрепа и развитие на културния обмен между България и Америка.
В десет-годишната си история ВАСЕ активно и успешно представя български творци в Америка и организира американски културни прояви в София. Осъществените в годините филмови фестивали, изложби, концерти, гостувания на театрални постановки дадоха възможност на звезди като световно известния Харви Кайтел, номинирания за „Оскар” Чарлз Мак, джаз легендата Дорън Ричард Джонсън да посетят София и на творци като Рангел Вълчанов, Тодор Колев, Иглика Трифонова, Стефан Китанов, Параскева Джукелова, Виолета Марковска, Део, Нона Йотова, Стефания Колева, Димитър Гочев, Теодоси Спасов и много други да представят произведенията си в Ню Йорк Сити.
Като ключово събитие в културната си програма ВАСЕ създаде през 2002 г., „Фестивал на българското кино в Ню Йорк”, който днес е вече традиция и в ежегодните си издания дава възможност на американската и българската публика в САЩ да се запознаят с най-новите и успешни постижения на българската кинематография.

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор и продължава отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие.
Мисията на Фондация „Америка за България” в областта на изкуствата и културата е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина и към поощряване на българо-американския културен обмен.Чрез филмовия фестивал “So Independent” имаме амбиция да дадем възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на независимото американско кино.


 


Коментари (0)