Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА ФЕСТИВАЛЪТ "ДНИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО"


09.05.2012  Текст:  Kastel

фестивали

   

Днес държавите от Европейския съюз честват своя празник – Денят на Европа! А ние, българите, акцентираме и върху 5-ата годишнина от европейското ни членство. Сред различните културни събития, организирани в тази връзка, се откроява фестивалът „ДНИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО", организиран от Европейската комисия в България. От 9 до 19 май ще бъдат представени безплатно 21 филма от 18 държави.
Откриването е тази вечер от 19.30 часа в зала 1 на НДК с филма „Подслон” – дебют в игралното кино на режисьора Драгомир Шолев, който продължава тенденцията в нашето кино към задълбаване в нелицеприятните теми на битието ни, опитвайки се да отговори на въпросите - какви хора сме ние, българите, как живеем и накъде отиваме.
След като триумфира на миналогодишния София Филм Фест като победител в международния конкурс за игрално кино, а също и с наградата на „Кодак“ за най-добър български игрален филм и наградата на публиката, филмът „Подслон“ спечели още доста отличия, сред които се открои Голямата награда за най-добър европейски филм от 13-я фестивал на европейското кино в Есон, Франция.
Прожекцията тази вечер е нова възможност за българската публика да види тази забележителна кинотворба, която необяснимо защо остана незабелязана по време на разпространението й в киносалоните миналото лято. Тогава „Подслон“ се задържа на екрана едва 6 седмици, през които го гледаха само 4698 зрители и донесе нищожните приходи от 29 623 лева.
В рамките на фестивала „Дни на европейското кино“ столичани ще имат възможност да видят и няколко европейски шедьовъра, които също са незаслужено слабо познати на широката публика у нас, независимо от голямото им международното признание.
Това са носителите на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм: „Угощението на Бабет“ (Дания) „В един по-добър свят“ (Дания), „Животът на другите“ (Германия) и номинираният за „Оскар“ „Чико и Рита“ (Испания). Но най-ценното на тази европейска програма е това, че включва редица стойностни филми, произведени от страни, чието съвременно кино е непознато на родната публика, като Румъния, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Словакия, Холандия, Белгия и др.
Подробности за всички филми може да намерите тук. С изключение на откриването, което е в зала 1 на НДК, всички прожекции ще бъдат в кино „Люмиер“.

 Източник: http://ec.europa.euКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации