Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА ДЕСЕТИЯТ СЕМЕСТЪР НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ”


26.09.2012  Текст:  Kastel

БГ ФОРУМ

   

Стойностното кино има все по-голяма притегателна сила за младите хора. Доказва го пълният салон на Дома на киното всяка понеделник вечер. Инициативата „София Филм Фест за учащи” създаде своя аудитория и с всяка следваща програма екипът на Арт Фест се стреми да поддържа будно любопитството на публиката.

„София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чиято цел е представяне на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Националния филмов център и Столична община. Инициативата стартира през есента на 2009 година. Три години по-късно вече започва нейният ДЕСЕТИ семестър!
През 2010 – годината на българското кино, СФФУ реализира и още една инициатива – „Десетилетие на българското кино”. Програмата включи 34 от най-успешните български филми, създадени през изминалото десетилетие, и се радваше на голям интерес от страна на младежката публика на Дома на киното. Във всяка следваща програма е предвидено представяне на най-новите български филми, които отново изпълват залата на Дома на киното с млади хора, с желание да видят за първи път или да се срещнат отново с най-актуалното от света на киното у нас.

Не бихме пропуснали да споделим отново, че ВСИЧКИ активни участници в програмата „София Филм Фест за учащи” се ползват със специални привилегии – не само по време на София Филм Фест през март, когато могат да посещават на извънредно ниски цени всички филми и определени заглавия са безплатни за тях. През лятото на 2012 година Домът на киното за втори път имаше за задача да избере един представител от своята публика, който да участва в младежкото жури на фестивала във Венеция. Нашият избранник беше Анастас Пунев, който от няколко години е член на общността „София Филм Фест за учащи” и той самият е поканен на първата прожекция в програмата от новия семестър, за да сподели впечатления от работата си в журито „27 пъти кино”, организирано от Europa Cinemas в партньорство с Европейския парламент, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и Cineuropa.
И новият, ДЕСЕТИ семестър, ще продържи традицията всеки филм да бъде придружен от представяне и разговор с публиката – за символични домакини на прожекциите отново сме поканили режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НБУ, киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици, както и Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино в Института за изследване на изкуствата. Филмите са с вход свободен за ученици и студенти.
Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Тя стартира на 1 октомври с представяне на предизвикателния нов документален филм на Светослав Драганов – „Град на мечти”. Младата публика ще има възможност да се срещне с фестивалния хит на Константин Божанов „Аве”, най-новия филм на Людмил Тодоров – „Миграцията на паламуда”, както и „Зад кадър” на Светослав Овчаров. Всички изкушени киномани ще имат възможност да видят Оскаровия фаворит за 2012 година „Артистът” - черно-бял реверанс на режисьора Мишел Азанависиус към епохата на нямото кино; прекрасно разказаната и много лична възможна история на Мерилин Монро във филма на Саймън Къртис „Моята седмица с Мерилин”; поредната интригуваща история, излязла изпод перото на неуморния Уди Алън – „Полунощ в Париж”, както и два безспорни фестивални хита – „Раздяла” на Асгар Фархади, с Оскар за чуждоезичен филм, и „Имало едно време в Анадола”, най-новата творба на майстора-разказвач Нури Билге Джейлан, удостоен с голямата награда на журито и номиниран за „Златна палма” в Кан 2011. Срещата с източното кино ще бъде с епоса на Джон Ву „Кървавите скали”, ще бъде представен и един от най-добрите шпионски филми, правен в последните няколко години – „Дама, поп, асо, шпионин” на Томас Алфредсон, както и уникалната класика на Андрей Тарковски „Сталкер”.
Публиката на „София Филм Фест за учащи” има възможност да попълва традиционните анкети в Дома на киното, чрез които научаваме какви са впечатленията и желанията на младите зрители – програмите, които им предлагаме, са съобразени с отзвука от миналите „семестри” на инициативата. Всички ценители на стойностното кино са добре дошли в Дома на киното!
Източник: прес офис на международния София Филм фестКоментари (0)