Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧВА 18-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


06.03.2014  Текст:  Kastel

ЛАРС ФОН ТРИЕР

   

   

Тази вечер в зала 1 на НДК се открива поредното издание на Международния кинофестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), който ще събере за 18-и път всички, които все още вярват, че киното е изкуство, а не средство за убиване на времето. Това най-мащабно международно киносъбитие в България е и сред най-значимите кинофоруми в Централна и Източна Европа. Не случайно е включено в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF (Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти).
Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 17-те си издания, Киномаратонът на годината ще свери за пореден път часовниците на най-взискателните зрители и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Официалното откриване на 18-ия София Филм Фест е с ексклузивната прожекция на най-новия филм на Стефан Командарев „СЪДИЛИЩЕТО” - копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Тепърва ще бъде представен по международни фестивали, а през есента ще излезе и по кината у нас. 

„Съдилището” е вълнуваща драма, която ще ни срещне с любими актьори. Асен Блатечки ще е в различно амплоа. Отново ще видим Мики Манойлович, който игра в предишния филм на Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Той пристига тази вечер за откриването на феста. 
Закриването на международната конкурсна програма ще бъде на 15 и 16 март също в зала 1 на НДК с премиерите за България на дългоочакваните „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън и „Великата красота“ на Паоло Сорентино, отличен с "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм.
Церемонията по награждаването ще се състои на 15-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до 30 март. Специална програма в Дома на киното, която както винаги е свързана с интересни ретроспективи, вече „подгря“ фестивала с панорамата от 7 филма, озаглавена "Чехословашката Нова вълна. 1969. Забранените филми". В нейните рамки бе представен "322" - игрален дебют на словашкия режисьор ДУШАН ХАНАК, който вече получи Наградата на София на Столичната община. Наградата на София ще бъде връчена на още двама кинематографисти - българският режисьор ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ и сръбският му колега ГОРАН ПАСКАЛЕВИЧ, който ще представи лично най-новия си филм "Когато се съмне". Очаква се в София да пристигне и водещият словашки режисьор Мартин Шулик, за да представи документалния си филм "25 от 60-те или Чехословашката нова вълна".
В рамките на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще бъдат показани над 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и 70 късометражни филма.

АКЦЕНТИТЕ

За 12 път международно жури, председателствано този път от известния руски продуцент Александър Роднянски, ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. За първи път в програмата са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Подробности за всички конкурсни заглавия може да научите от тук.

За 11-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. От години тази награда привлича много млади кинематографисти в България да представят свои творби, а в не малко случаи - и специално да заснемат нови филми за участие. 
От 2003 г. насам носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова. Голяма част от наградените и номинираните режисьори впоследствие се утвърдиха с участия на множество престижни международни кинофоруми. 
На 4 февруари т.г. селекционната комисия в състав: Стефан Вълдобрев – композитор, актьор и режисьор, Петър Вълчанов – режисьор, Галя Крайчовска – журналист, Александър Сано – актьор и Зоран Петровски – режисьор определи 12-те финалисти от кандидатствалите 90 филма. Комисията реши, че селектираните късометражни филми са достойни за вниманието на международното жури на фестивала. От дванайсетте два са анимационни, един документален и два експериментални, а останалите 7 са игрални филми. Любопитен факт: шест от финалистите са копродукции, като три от тях са българо-английски, а останалите са дело на българо-френски, българо-руски и българо-германски екипи. 
Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.

Българска продукция е включена и в конкурса за най-добър балкански филм, в който ще се състезават 10 заглавия. 

За първи път SIEMENS осигурява наградата и подкрепя документалния конкурс на София Филм Фест, в който са селектирани 11 завладяващи разказа, вдъхновени от историята и реалността.  

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2014 г. са „Позиция на дете” („Златна мечка” - Берлин ’13) на Калин Петер Нетцер, „Голямата тетрадка” („Кристален глобус” – Карлови Вари ’13) на Янош Сас, „В разцвет” („Сърцето на Сараево” – Сараево ’13) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида” (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава ’13) на Павел Павликовски, „Лоша прическа” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’13) на Мариана Рондон, „Моето куче Килър“ („Златен Тигър” – Ротердам ’13) на Мира Форнай.

Румънският филм „Позиция на дете” („Child's Pose”/„Pozitia copilului”) на режисьора Калин Петер Нетцер („Мария” - 2003 и „Медал за храброст” - 2009) триумфира с най-голямото отличие на 63-ия международен кинофестивал в Берлин. Носителят на "Златна мечка" е психологическа семейна драма, пресъздаваща дълбокия конфликт между майка и син. Майчината любов на Корнелия е почти маниакална, докато синът й, Барбу, по всякакви начини се опитва да скъса задушаващата го връзка с нея, което води до жестоки скандали и обиди. Главната роля във филма изпълнява румънската актриса с дългогодишна кариера в киното Луминита Георгиу. Изключително силният сценарий е написан от самия режисьор с помощта на най-известния румънски сценарист от по-младото поколение Разван Радулеску („Стока и пари” – 1999, „Смъртта на господин Лазареску” - 2005, „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” – 2007, „Подслон” - 2010, режисьор Драгомир Шолев). „Позиция на дете” впечатлява със своята почти документална естетика, реалистично изграждане на образите и дълбок психологизъм.

Ида” („Ida”) на Павел Павликовски получи в един и същи ден „Гран При” във Варшава 2013 и наградата за най-добър филм на Лондонския кинофестивал. Кинотворбата разказва историята на Ана през 60-те години на миналия век в Полша. Останала от малка сираче, тя е послушница, отгледана от монахините в манастира. Преди да даде обет, Ана отива да се види с Ванда – единствената й жива роднина. От нея тя разбира, че е еврейка и двете жени се отправят на дълго пътешествие, за да открият истината за трагичната си семейна история, кои са в действителност и какъв е техният произход. Това поставя под въпрос религията и ценностите. След този повратен момент и двете се опитват да продължат живота си, но дали ще успеят...

 

Отличеният с „Кристален глобус” в Карлови Вари 2013 „Голямата тетрадка” („Le grand cahier”/„The Notebook”) е съвместна продукция на Унгария, Германия, Австрия и Франция. Филмът на унгарския режисьор Янош Сас е създаден по дебютния роман на Агота Кристоф. Тежка и мрачна история за порастването, загубата на невинност и ужасите на войната, кинотворбата разказва за 13-годишни близнаци, прекарващи последните години от Втората световна при баба си на село. Това обаче не означава любов и грижа, а челен сблъсък с жестоката действителност…

My Dog Killer” („Môj pes Killer”) e вторият пълнометражен филм на Мира Фурнай, удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Ротердам. Историята разкрива живота на 18-годишния Марек, който живее на словако-моравската граница, а най-добрият му и верен приятел е неговото куче. Пренебрегнат от роднините си, Марек попада в компанията на местните скинари. Той сляпо ги следва и точно когато е изправен пред страшна дилема, в живота му се появяват неговата майка и по-малкият му полубрат. Този филм е автентична и хипнотична хроника на мудното съществуване, винаги на ръба на експлозията. На фона на етническите и расистки конфликти в съвременна Европа, Мира Фурнай поставя акцент върху човешкия избор, пропуснатите шансове и грешните решения, които веднъж взети, не могат да се променят.

В разцвет” („In Bloom” / „Grzeli nateli dgeebi”) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос е носител на Голямата награда „Сърцето на Сараево 2013” за най-добър игрален филм. Неговото действие се развива в началото на 90-те на ХХ в Тбилиси - столицата на независима Грузия след разпадането на СССР. Страната е изправена пред насилието, войната в Абхазия и криворазбраното правосъдие, което тормози обществото. Но за Ека и Натя, четиринадесетгодишни неразделни приятелки, животът просто си тече - на улицата, в училище, с приятели или по-голямата сестра. Независимо от случващото се наоколо, техните вълнения са свързани с ранния брак, безусловната власт на мъжете, любовните разочарования. Сюжетът на филма пресъздава личните спомени на Нана Еквтимишвили от нейните младежки години в Грузия в началото на 90-те.

Лоша прическа” („Bad Hair” / „Pelo malo”) на Мариана Рондон, копродукция на Венецуела, Перу, Аржентина и Германия, разказва за борбата на една самотна майка с безработицата и всички житейски несправедливости. Оставена на произвола с малко бебе и с 9-годишния Джуниър, Марта е принудена да се справя и с неосъзнатата идентичност на сина си. Докато тя опитва да върне доверието на предишния си работодател, Джуниър си фантазира как ще стане певица. Във всеки един миг момчето е готово да експериментира с какви ли не техники за изправяне на коса – пробва с най-обикновена четка, майонеза, както и олио за готвене, защото е убеден, че с права коса ще е доста по-успешен в бизнеса и ще прилична повече на светлата си майка.
„Лоша прическа” е носител на „Златна раковина” и специалната награда (special mention) от феста в Сан Себастиан 2013, наградите за режисура и сценарий, както и номинация за най-добър филм от фестивала в Мар Дел Плата 2013, за най-добра актриса (на Саманта Кастийо) от Монреал 2013, на „Бронзов Александър” и приза на ФИПРЕССИ от фестивала в Солун 2013. Създадена без нотка на сантименталност, тази история впечатлява зрителите с честност и изключителна актьорска игра, а получените награди са още един аргумент в полза на твърдението, че не е за изпускане. 

Големият сръбски кинематографист Горан Паскалевич ще е сред носителите на Наградата на София на 18-ия София Филм Фест. Той ще пристигне и за да представи лично най-новия си филм „Когато се съмне”. Обичаният и ценен в Европа и по света режисьор е носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали, а от 2010 е член на борда на Европейската филмова академия. Дебютира в игралното кино през 1976 г. с „Плажният пазач през зимата” и оттогава е заснел 30 документални и 16 игрални филма, сред които: „И дните отминават” (1979), „Неуловимото лято на 68-а” (1984), „Ангел-хранител” (1987), „Аржентинско танго” (1992), „Америка на някой друг” (1995), „Буре барут” (1998), „Как Хари се превърна в дърво” (2001), „Сън в зимна нощ” (2004), „Оптимистите” (2006), „Меден месец” (2009).

Гала премиери и специални събития 

Едно от най-очакваните заглавия – „Гранд Хотел Будапеща” (The Grand Budapest Hotel) на големия американски режисьор Уес Андерсън, ще пристигне в София непосредствено след световната си премиера за откриването на Берлинале ’14.

Великата красота” (La grande bellezza) на Паоло Сорентино вече притежава 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм, „Златен глобус” за чуждоезичен филм и е на крачка да се сдобие с „Оскар” също за най-добра чуждоезична продукция.

Номинираният за „Оскар” с музиката на легендарния Джон Уилямс „Крадецът на книги” (The Book Thief) на режисьора Брайън Пърсивал също ще има специална гала-прожекция в рамките на фестивала. В главните роли ще видим Джефри Ръш, Емили Уотсън, Софи Нелис и др.

Представянето на двете части на „Нимфоманка” на провокативния Ларс фон Триер ще бъде сред специалните събития на 18-ия СФФ. Датският режисьор ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си в специална ретроспективна програма, включваща следните заглавия: „Елемент на престъплението”, „Медея”, „Порейки вълните”, „Идиотите”, „Антихрист” и „Меланхолия”.

В рубриката „Киното днес – майстори” по традиция ще бъдат представени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. 
В програмата се открояват заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар” и носителят една награда и пет номинации от Европейските филмови награди, както и на две награди от Берлинале ’13 „Краят на омагьосания кръг” на Филип Грьонинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Дейвид Макензи („Към звездите”), Сандра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция ’13 „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляди пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал ’13.

В програмата „Киното утре – открития” ще видим филма на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън „Руини”, получил специална награда на журито в програмата „Хоризонти” на Венеция ’13, а също и „Натюрморт” на Уберто Пазолини, „Спящи кучета” на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева, „Параджанов” на Серж Аведикян и Олена Фетисова, „Географът си пропи глобуса” на Александър Велединский, който беше награден като най-добър филм на фестивала „Кинотавър”, още един руски филм – „Горчиво!” на Жора Крижовников, както и новия филм на Том Шовал „Младежи”, с три награди от филмовия фестивал в Йерусалим и четири номинации на Израелската филмова академия за 2013 година.
Очаква се руската сценаристка Светлана Кармалита да представи лебедовата песен на големия руски режисьор Алексей Герман "ТРУДНО Е ДА БЪДЕШ БОГ".
В рубриката „Ново българско кино” ще бъдат представени всички наши игрални филми, завършени в периода след март 2013 г. - общо 34 заглавия, сред които 7 игрални, 7 документални и 15 късометражни.

На 18-ия София Филм Фест ще пристигнат над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 11-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

Една любопитна новост предлагат организаторите този път, която има за цел да улесни публиката при набавянето на  билети за прожекциите. Този път те ще може да бъдат закупувани и от местата, където си пазаруваме - в магазините за подаръци, книжарници, барове и още много локации. БИЛЕТИ ще се предлагат навсякъде от 14-ти февруари – почти месец преди началото на фестивала! Така ще бъдем абсолютно сигурни, че няма да пропуснем най-интересните и вълнуващи филми! Защото ще можем да си запазим своето място собственоръчно – онлайн или чрез оператор (по телефона).
София Филм Фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Одеон, Синема Сити, Сине Гранд и Евро Синема. Пълната програма, подробна информация за гостите, партньорите и спонсорите, ще бъде представена на основната пресконференция преди фестивала, която ще се състои в края на февруари. 

Източник: пресцентърът на 18-ия София Филм Фест

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)