Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧНА 64-ият МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ В ЛОКАРНО


04.08.2011  Текст:  Kastel

64 кинофестивал в Локарно

   

С тържествена церемония на „Пиаца Гранде“ снощи бе открито 64-ото издание на кинофестивала в Локарно, който е наричан „най-големият от малките фестивали и най-малкият от големите”, защото се нарежда веднага след четирите най-прочути световни форуми на киното в Кан, Венеция, Берлин и Торонто.

За главната награда „Златен леопард” се съревновават 20 филма, селектирани от Оливие Пер, който е художествен директор на фестивала в Локарно от миналата година. Преди това той отговаряше за „Петнайсетдневката на режисьорите“ - една от най-престижните програми на кинофестивала в Кан.

Неговият стремеж е да даде път на най-смелите и радикални майстори на киното в наше време, представяйки „вдъхновяваща панорама на съвременното авторско кино, в което младите таланти крачат уверено до най-прочутите режисьори“. А това несъмнено илюстрира намерението му да превърне фестивала в Локарно в арена, на която представители на различните поколения си оспорват златните и сребърни леопарди (официалните фестивални награди).

Но дори и при по-внимателно вглеждане в списъка на 20-те филма, включени в основната конкурсна програма, е трудно да открием някои особено респектиращи имена от световното кино. Може би все пак такива са Лоран Ашард от Франция, Адриан Ситару от Румъния и Фернанд Мелгар от Швейцария, които вече са били награждавани в Локарно, а така също и японецът Шиндзи Аояма и еще два-трима режисьори, ползващи се с относителна известност в по-тесни кръгове.
Сред тях се откроява работещият във Франция алжирец Рабах Амер-Займеш, спечелил с най-новия си филм „Песните за Мандрен“ престижната награда „Жан Виго“, която традиционно се връчва на френски режисьори за проявения от тях „независим дух и оригинален стил“.
В конкурса е включен и филмът „Друга земя“ (Another Earth) на Майк Кейхил, който на последния фестивал на независимото кино „Сънданс“ в САЩ спечели една от наградите.
Своя най-нов филм „Най-самотната планета“ ще представи и Джулия Локтев, ползваща се също с международна известност.
Почти всички останали участници в главния конкурс са или дебютанти или намиращи се още в началото на своя път режисьори, представители на едно ново поколение кинотворци, излязло на авансцената в началото на XXI век.
През своята първа година на новия пост в Локарно Оливие Пер привлече повечето от любимите си автори, открити от него по време на работата му по съставянето на „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан.
Трудно е да се каже, че тази негова стратегия се е увенчала с успех, защото миналогодишната програма изобилстваше от твърде радикални филми, които се харесаха на авангардните критици, но отблъснаха значителна част от обикновените зрители и потенциалните разпространители.
В сегашната си селекция Пер навярно се е опитал да се съобрази с урока от миналата година и да подбере повече филми, ориентирани към зрителите. Например този път  е включил новия 197-минутен филм на своя любим режисьор Алберт СераИмената Христови“ в извънконкурсната програма. Също така в нейните рамки ще бъде премиерата на новия късометражен филм на Алесандро Алонсо — друг от любимците на фестивалния директор. И още - новата творба на филипинския вундеркинд Рая МартинЛека нощ, Испания“, както и два от най-новите филми на водещите режисьори от т.нар. „берлинска школа“ – „Нещо по-добро от смъртта“ на Кристиан Пецолд и „Една минута тъмнина“ на Кристоф Хоххойслер.
Освен конкурсните прожекции, за най-престижни в Локарно са смятани прожекциите на открито на самия площад, наречен Пиаца Гранде.
Там ще бъде показана доста любопитна и разнообразна колекция от филми, като „Хавър“ на Аки Каурисмаки, „Драйв“ на Николас Виндинг Рефн, „Червеният щат“ на Кевин Смит и др.
Маргиналността на конкурсната програма се компенсира донякъде от звездния състав на гостите, което е малко нетипично за Локарно през последните години. Сред имената на звездите, които ще почетат с присъствието си този фестивал се открояват Харисън Форд, Даниел Крейг, Клаудия Кардинале, Бруно Ганц, Пиер Ришар и др.
80-годишната Лесли Карон – звезда от знаменитите филми на Винсънт Минели „Един американец в Париж“ и „Джиджи“, ще представи пълна ретроспектива на творчеството на този велик класик на холивудския мюзикъл.
Изабел Юпер пристига в Локарно, за да получи награда за цялостния си принос в киното, а Жерар Депардийо – за да представи програма от най-известните филми на своя приятел режисьора Морис Пиала. Както е известно Депардийо участва в четири от неговите филми, като в „Под слънцето на сатаната“ (отличен със „Златна палма“ в Кан през 1987) прави една от най-силните роли в своята кариера.
Сред основните събития на 64-ия кинофестивал в Локарно ще бъде връчването на почетна награда за принос в киноизкуството на американския независим режисьор Абел Ферара, създател на култови филми, като „Лошият лейтенант“, „Кралят на Ню Йорк“ и др.).
Награда за постижения в областта на киното ще получи и Клаудия Кардинале.

Прави впечатление поредното значимо участие на румънското кино и на този престижен филмов форум. Миналата година Специалната награда спечели румънският режисьор Мариан Крисан за филма „Morgen”. А със „Златен леопард“ бе удостоен китайският режисьор Ли Хунци за филма „Зимна ваканция“ (Winter Vacation).
За съжаление, нашето кино отново няма да бъде представено в конкурса на фестивала в Локарно.
А международното жури, което тази година ще оценява претендентите за награди, е председателствано от португалския продуцент Пауло Бранко. В него участват още френският актьор и режисьор Луи Гарел, германската актриса Сандра Мюлер, швейцарската режисьорка Бетина Оберли и италианската актриса Жасмин Тринка.

Източник: официалният сайт на 64-ия фестивал в ЛокарноКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)