Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧНА 21-ят СТОКХОЛМСКИ КИНОФЕСТИВАЛ


18.11.2010  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   

  Снощи в столицата на Швеция бе открит 21-ят Стокхолмски международен кинофестивал, който ще се проведе от 17 до 28 ноември. През това време ще бъдат представени 180 филма от 50 страни. Този фестивал се е специализирал в показването на ангажирано социално-проблемно кино на млади режисьори от целия свят. Съгласно неговия регламент до участие в основната конкурсна програма се допускат автори, които до момента са създали не повече от два филма. По тази причина в него отсъстват световноизвестните имена, но затова пък извън конкурса участват с най-новите си творби немалко прочути режисьори. Председател на международното жури е американската актриса Холи Хънтър.
Главната фестивална награда „Бронзов кон” се дава на най-добрия игрален филм, но има и силна програма от документални филми, от която също се излъчва победител.
Почетната награда „За принос в киноизкуството” тази година ще получи шведската актриса Хариет Андерсон, а на американския режисьор Гюс Ван Сант ще бъде връчена специалната награда „Visionary Award”. Наградата на публиката се определя след обработка на резултатите от гласуване, което се провежда непосредствено в киносалоните след съответните прожекции, както и на сайт на фестивала.

Тази година в основния конкурс са включени 18 филма, сред които предварително са сочени за фаворити американският независим филм „Зимна кост” (Winter's Bone) на режисьорката Дебра Граник, игралният дебют „Щастие мое” (My Joy) на известния украински документалист Сергей Лозница и филмът на 22-годишния канадец Ксавие Долан „Въображаема любов” (Heartbeats). И трите филма вече са спечелили по няколко фестивални отличия през годината.

Според американското списание „Варайъти”, Стокхолмският кинофестивал е един от двайсетте водещи кинофорума на света.

Източник: официалният сайт на 21-я Стокхолмски кинофестивал.Коментари (0)