Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАПОЧНА 15-ят СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


05.03.2011  Текст:  Kastel

Руси Чанев

   

Снощи в голямата зала на НДК бе тържествено открит 15-ия София Филм Фест (СФФ). Известният наш режисьор Георги Дюлгеров връчи на прочутия свой колега Отар Йоселиани наградата на София на Столичната община за неговия принос към киноизкуството.

Знаменитият майстор на киното, който навърши на 2 февруари 77 години, представя в София новия си филм „Изгнаници“. За правото да го наричат „свой” днес претендират едновременно три държави: Грузия, Русия и Франция, което е нелепо, защото самият Йоселиани винаги е твърдял, че за творчеството няма и не може да има граници. Неговата лична съдба го доказва най-добре. Защото този гениален грузинец продължава да прави с невероятен финес своето тотално различно от конвенционалното кино, оставайки верен на себе си и на своите теми, заявени още в ранните му шедьоври отпреди 40 и повече години, като „Птица безгрижна“ и „Пасторал“ и доразвити във Франция с „Любимците на луната“, „Лов на пеперуди“ и др.
Наградата на София получи и големият български актьор Руси Чанев, изиграл някои от най-ярките роли в българското кино въм филми, като „Авантаж“, „Илюзия“, „Мера според мера“ и др. През трийсетгодишната си актьорска кариера той има над 100 роли в театъра, телевизията и киното.
Тази година честта да открие фестивалната програма се падна на филма „Черния лебед”, донесъл преди няколко дни „Оскар“ за главна женска роля на Натали Портман.
Новата творба на Дарън Аронофски излезе победител и в четирите главни категории на 26-те награди „Независим дух“, в които бе номиниран – най-добър независим филм на годината, най-добра актриса в главна роля (Натали Портман), най-добър режисьор (Дарън Аронофски), и най-добър оператор (Матю Лайбетик).
15-ият юбилеен София Филм Фест ще се проведе от 4 до 13 март в столицата с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. През това време ще бъдат представени около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма в традиционните за фестивала рубрики: Международен конкурс за първи и втори филми, Голямата петорка, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и др.
Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата и Националния филмов център, Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.  Акцентите в програмата на 15-ия София Филм Фест придобиват особена стойност за публиката, тъй като за поредна година тя има възможност да се наслади на пълнотата на киноизживяването благодарение на професионалните звукови системи DOLBY, с които са оборудвани повечето зали, в които се прожектират филми от програмата на фестивала.
 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)